Zatvori
Poslovni Puls
30/01/2012

Nenad Bakić: Prava istina je da će Linić srezati proračunske izdatke za gotovo 8 milijardi kuna

Naš najdraži financijski bloger u jednom od svojim posljednjih tekstova osvrnuo se na vladin prijedlog proračuna koji uključuje smanjenje proračunskih izdataka za 4,6 milijardi kuna...

No, Nenad Bakić napominje kako je zapravo riječ o rezovima od gotovo 8 milijardi kuna, ako uključimo utjecaj inflacije.

"Uvjerljivo najbitniji element je smanjivanje proračuna. Iako on nije velik koliko su bila najoptimističnija očekivanja, on je realan, vrlo čvrst i vjerojatno samo prvi korak u pravom smjeru. Ako dobro razumijem, radi se o nonimalnom smanjenju od oko 4,6 milijardi, a kako je proračun rađen u pretpostavku inflacije od 2,5%, radi se o realnom smanjenju od oko 7,8 milijardi, tj. čak 6,4%. To je hrabra i primjerena odluka", piše Bakić na svom blogu.

Dodaje kako je nerealno očekivati da će država enormnim investicijama ili reindustrijalizacijom ponovno "pokrenuti" uspavano gospodarstvo. Moramo se zadovoljiti s "marginalnim pomacima", ističe Bakić.

"Što se tiče ključne varijable, a to je porast zaposlenosti, moramo biti svjesni da idućih pola godine Vlada tu ne može napraviti ništa, naslijedila je vrlo loš trend u ovoj, inače, vrlo sporoj varijabli. Stoga već sada trebamo znati da ih ne smijemo osuđivati zbog izvjesnih "neuspjeha" u značajnom povećanju zaposlenosti, a i njima bi bilo bolje da se ne izlijeću preoptimističnim najavama. Naprosto, mora nam biti još gore prije nego nam postane bolje", poručuje Bakić. "Vladi bi možda i bilo najbolje smisliti program promjene svijesti, kako bismo u Hrvatskoj slavili poduzetništvo, a posebno rad, umjesto radno mjesto."

Pročitajte još:

- Nenad Bakić o euroskepticizmu: Meni je apsurdno da postoje Hrvati koji su protiv ulaska u Europsku uniju

- NENAD BAKIĆ: Jedino zatucani marksisti misle da dioničari zarađuju na muci radnika

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram