Zatvori
Poslovni Puls
30/01/2012

Ugasite Vjesnik: Država dala 18 milijuna kuna, a Uprava radnicima i novinarima nije uplaćivala doprinose

Novinari Vjesnika, jedinih preostalih dnevnih novina u većinskom državnom vlasništvu, danas su javnim pismom optužili Upravu tvrtke za nesposobno upravljanje...

Zbog katastrofalne poslovne i uređivačke politike koja je dovela u pitanje opstanak dnevnog lista Vjesnik, novinari traže ostavke predsjednika Uprave Narodnih novina - Press d.o.o. (izdavača lista) Bojana Divjaka i glavnog urednika Vjesnika Brune Lopandića. Ogorčeni novinari pozivaju Vladu da u Vjesniku postavi krizni menadžment - koji bi snimio financijsko stanje i pripremio list za transformaciju u javno glasilo - te da Saboru predloži donošenje zakona o Vjesniku.

"Divjaka i Lopandića držimo izravno odgovornima za profesionalno i financijsko srozavanje Vjesnika, o čemu svjedoči sramotno mali broj prodanih primjeraka - najniži u Vjesnikovoj povijesti - a zbog kojeg je nedavno donesena odluka o dodatnom smanjenju tiskane naklade i distribucije", stoji u priopćenju za medije.

Iako je u ožujku prošle godine za financiranje Vjesnika odobreno 18 milijuna proračunskih kuna, direktor Divjak proteklih mjeseci radnicima nije uplaćivao doprinose, nego je novac neodgovorno trošio na povećanje plaća manjem dijelu ljudi, a učinjeno je i sve da list postane podstanar u vlastitim prostorijama, za što Tiskari Vjesnik mjesečno plaća 50.000 kuna. Direktor je sustavno zanemarivao socijalni dijalog, pritom kršeći zakon nedostavljanjem financijskog izvještaja i plana poslovanja Radničkom vijeću, odnosno Sindikatu koji obavlja tu funkciju, poručuju iz Sindikata novinara Hrvatske podružnica Vjesnik.

"Jednako tako, ni direktor ni glavni urednik nisu ponudili svoj niti su prihvatili redakcijske projekte kojima bi se osigurala budućnost lista. Podsjećamo da su novinari i zaposlenici Vjesnika u više navrata bivšoj vladi predlagali donošenje zakona o Vjesniku  kojim bi se list pozicionirao kao ozbiljan, uravnotežen i vjerodostojan. Budući da Divjak i Lopandić i dalje nemaju odgovor na naša pitanja o sudbini lista (projekt, ako ga uopće imaju, nisu dali socijalnom partneru na uvid), niti su išta učinili za njegovo tržišno pozicioniranje i pretvaranje u javno glasilo, njihov daljnji angažman u listu smatramo štetnim", zaključuju Vjesnikovi novinari u priopćenju koje je objavljeno na web stranicama HND-a.

Čini se kako novinari Vjesnika dijele mišljenje Nenada Bakića koji je nedavno upozorio na neodrživi položaj posljednjih dnevnih novina u većinskom državnom vlasništvu.

Pročitajte još:

- Komentar Marka Rakara: Nenad Bakić je u pravu kada kaže da je Vjesnik najobičniji parazit ovog društva

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram