Zatvori
Jasmin Hadzic
31/01/2012

Vrijednost Facebooka na sekundarnim tržištima prije IPO-a oko 84 milijarde američkih dolara

I dok čekamo da Facebook (navodno već ovaj tjedan) službeno najavi izlazak na burzu, svi pokušavaju spekulirati kolika će iznositi tržišna vrijednost najveće svjetske društvene mreže...

No, čak i ako Facebook ovaj tjedan objavi izlazak na burzu - financijska dokumentacija neće otkriti pravu vrijednost Facebooka kao kompanije. Iako se još do nedavno spekuliralo kako će Facebook kroz inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) doći do tržišne vrijednosti od 100 milijardi dolara, mnogi analitičari i komentatori sada su puno oprezniji, pa se u medijima mogu pročitati procjene vrijednosti od 75 do 80 milijardi američkih dolara.

Tehnološki blog TechCrunch javlja kako se na sekundarnim tržištima dionicama Facebooka trenutno trguje uz procijenjenu vrijednost od 83 do 85 milijardi dolara.

Facebook trenutno ima više od 800 milijuna korisnika, dok bi “jubilarnu” milijardu korisnika trebao dostići već u kolovozu ove godine. To će značiti da je svaki sedmi stanovnik našeg planeta na društvenoj mreži Marka Zuckerberga i njegove kalifornijske kompanije. Facebook se može pohvaliti i s vrlo solidnim financijskim performansama – prošle godine imali su prihode od oko 4 milijarde dolara i operativnu dobit od 1,5 milijardi dolara.

Sve u svemu, Facebookov IPO ne treba očekivati prije svibnja ili najkasnije lipnja ove godine ako ne bude nekih drastičnih promjena na američkim financijskim tržištima.

Pročitajte još:

- Programeri početnici u Facebooku mogu računati na plaću od 100.000 dolara i bonus od 50.000 dolara

- Facebook je europskoj ekonomiji donio 15 milijardi eura i otvorio 230.000 radnih mjesta (INFOGRAFIKA)

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram