Zatvori
Poslovni Puls
01/02/2012

Njemački bankar: Najbolji recept za oporavak Grčke jest istupanje iz eurozone i uvođenje vlastite valute

Grčka mora svrgnuti okove eura da bi opstala, ako ne želi stalno tražiti pomoć od vlada eurozone, smatra predsjednik nadzornog odbora njemačkog Commerzbanka...

"Koliko im treba, još 15 milijardi eura? Ako mislite da je to posljednjih 15 milijardi koje su pogrešno izračunali, onda neka vam je sa srećom", kazao je Klaus-Peter Müller na frankfurtskom okupljanju bankarske struke. "Tražit će još i tomu neće biti kraja, osim ako uistinu ne provedu strukturne reforme, ali za to im neće biti dovoljne dvije do tri godine, nego 20, 30 ili 40 godina", dodao je.

Müller je rekao da Grčka ne bi imala nikakve koristi od toga što bi je vlade eurozone i dalje prisiljavale da nosi okove jedinstvene europske valute, koja omogućuje tek unutarnje prilagodbe putem smanjenja potrošnje i plaća. "Kada se sve uzme u obzir, Grci trebaju valutu koju mogu devalvirati", rekao je Müller, dodavši da će proći mnogo vremena prije nego što vlada bude mogla iznova graditi efikasne strukture kako bi vratila konkurentnost.

Iako iz Grčke stižu pozitivne vijesti oko konačnog dogovora s kreditorima, Müllerovo razmišljanje je na tragu Nouriela Roubinija koji već odavno upozorava da je za Grčku najbolje i zapravo jedino rješenje istupanje iz eurozone i ponovno uvođenje "drahme" kao nacionalne valute.

Pročitajte još:

- Nijemcima dosadilo spašavati: Grci se moraju srediti ili zaboraviti na našu pomoć

- PANIKA: Evo sada i Moody’s upozorava kako raste vjerojatnost za neuredni default Grčke

Foto: Flickr, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram