Zatvori
Jasmin Hadzic
02/02/2012

Grouponov najveći konkurent LivingSocial prošle je godine imao gubitak od astronomskih 558 milijuna dolara

Evo još jedan dokaz o velikoj neisplativosti poslovnog modela grupne kupovine...

Amazon je ovih dana objavio poslovne rezultate za svoj četvrti kvartal. Budući je Amazon jedan od najvećih dioničara u servisu grupne kupovine LivingSocial - objavljeni dokumenti otkrili su i zastrašujuću financijsku sliku najvećeg Grouponovog konkurenta.

Samo prošle godine, LivingSocial imao je neto gubitak od 558 milijuna dolara, dok su se prihodi popeli na "samo" 245 milijuna dolara. Ovi podaci sigurno će dodati još malo vrućeg ulja na raspravu oko neodrživosti modela grupne kupovine.

Podsjetimo, prvi i najveći servis za grupnu kupovinu Groupon od IPO-a i izlaska na burzu izgubio je gotovo trećinu svoje tržišne vrijednosti - dijelom zbog prenapuhanog vrednovanja, ali sigurno i zbog kronične neprofitabilnosti.

Čini se kako se nešto slično događa i u LivingSocialovom slučaju...

Ipak - BusinessInsider, pozivajući se na povjerljive izvore, navodi kako su ovakvi gubici očekivani za kompaniju u ubrzanom rastu. LivingSocial u iznimno je kratkom vremenskom roku zaposlio više od 4.500 ljudi na 17 međunarodnih tržišta, pa su veliki gubici bili i očekivani. BusinessInsiderov izvor također tvrdi da je većina gore spomenutih gubitaka nastala u prvoj polovici prošle godine kada se LivingSocial žestoko natjecao s Grouponom oko akvizicije novih korisnika, što je dovelo do povećanog izdvajanja za marketing i promidžbu.

Bez obzira na sve, ne možemo se oteti dojmu da će proći još puno - puno vremena prije nego što vidimo profitabilno poslovanje velikih e-trgovina koje posluju po poslovnom modelu grupne prodaje i velikih sniženja.

Inače, Amazon je u LivingSocial uložio više od 200 milijuna američkih dolara.

Pročitajte još:

- Grouponov najveći konkurent LivingSocial odgodio IPO i od ulagača prikupio 176 milijuna dolara

- Servisi za grupnu kupovinu namjerno napuhavaju cijene kako bi ponudili veći popust i više zaradili?

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram