Zatvori
Jasmin Hadzic
03/02/2012

Zbog najave Facebookovog IPO-a dionica Zynge u jednom danu ostvarila rast od 17 posto!

Službena najava Facebookovog IPO-a potaknula je i rast drugih "internetskih dionica"...

Nakon što je Facebook konačno i službeno najavio izlazak na burzu kroz IPO težak 5 milijardi dolara, dionice drugog internet diva Zynge - u samo jednom danu ostvarile su rast vrijednosti od impresivnih 16,85 posto. Jučerašnje trgovanje dionice Zynge završile su na cjenovnoj razini od 12,39 dolara - i više nego solidno ako uzmemo u obzir da su u Zynginom IPO-u dionice prodavane uz cijenu od 10 dolara.

Iako su i druge "internet dionice" ostvarile rast vrijednosti nakon najave Facebookovog IPO-a, Zyngine su imale poseban razlog za ovako dramatičan dnevni uzlet. Naime, Facebook je u svom S-1 formularu za izlazak na burzu objavio kako je oko 12 posto prihoda (govorimo o iznosu od oko 450 milijuna dolara) kompanije vezano uz Zyngu! Pitate se kako?

Jednostavno.

Sve Zyngine video igre prodaju virtualne predmete koristeći Facebookovu virutualnu valutu "Facebook Credits". Po svakoj transakciji, Facebook uzima proviziju od 30 posto. Drugo - Zynga troši jako puno novca na oglašavanje svojih društvenih igara na samom Facebooku, što Facebooku donosi solidan prihod.

Nakon što je Zynga izašla na burzu, mnogi ulagači zabrinuto su primijetili kako je najveća tvornica društvenih online igara gotovo u potpunosti ovisna o Facebookovoj platformi, što je izdvojeno kao veliki faktor rizika na ulagače. No, Zyngini ulagači sada mogu malo predahnuti - jer je sasvim jasno kako i Facebook u mnogočemu ovisi o Zyngi, što je vjerojatno dobar recept za produljenu uspješnu suradnju.

I druge "internet dionice" jučer su zabilježile rast vrijednosti. Linkedin je tako imao rast od 6,37 posto, Renren (kineska društvena mreža) od 8,18 posto, a solidan rast ostvarile su i dionice Groupona, Netflixa i Pandore.

Pročitajte još:

- Od A do Z: Evo tko će se sve obogatiti na Facebookovom izlasku na burzu

- Pročitajte što je Mark Zuckerberg poručio potencijalnim ulagačima u Facebookove dionice

- Zuckerberg objavio fotografiju svog radnog stola i “zaradio” 67.850 lajkova (FOTO)

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram