Zatvori
Jasmin Hadzic
06/02/2012

Evo zašto Apple vrijedi 430 milijardi dolara: iPhone uzima 75 posto dobiti od globalne prodaje SVIH mobitela!

Ako se slučajno pitate zašto Apple danas vrijedi gotovo 430 milijardi dolara i zašto je iPhone najbolji "mobilni biznis" svih vremena, čitajte dalje...

Teško je u jednoj rečenici spomenuti sve svjetske proizvođače mobilnih telefona, ali je puno lakše doznati za koga je prodaja mobitela profitabilan biznis - a za koga nije. Kako javlja Asymco.com, samo nekoliko globalnih proizvođača mobitela može se pohvaliti profitabilnošću. To su HTC, RIM (Blackberry), Nokia, Samsung i...Apple. Ovdje posebno moramo izdvojiti Apple, jer su njihove profitne marže na prodaji iPhonea jednostavno fantastične.

Ako je točno ovo što piše Asymcov Horace Dediu, Apple ima udio od nevjerojatnih 75 posto u dobiti od globalne prodaje svih mobilnih telefona. Svi ostali proizvođači mobilnih telefona ZAJEDNO mogu se pohvaliti tek s udjelom od 25 posto u dobiti od prodaje mobitela.

Od sredine 2010. godine do danas, Apple je udio u globalnoj dobiti od prodaje mobilnih telefona podigao s 39 posto na današnjih 75 posto! I više nego impresivno ako uzmemo u obzir da Appleovi mobiteli danas drže tek mali komadić globalnog mobilnog tržišta (8,7 posto).

Dvije grafike iz Asymcoa koje ilustriraju Appleovu dominaciju pogledajte u nastavku...

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram