Zatvori
Poslovni Puls
07/02/2012

Grci muku muče s naplatom poreza: Pastir Stelios s 50 koza grčkoj državi duguje 10,8 milijuna eura!

S obzirom na nezavidnu situaciju u kojoj se nalazi i bankrotom koji se iz dana u dan čini sve izglednijim, Grčka je krenula u očajnički pokušaj prikupljanja svakog eura kojeg se može domoći...

Tako je u pokušaju da stane na kraj poreznoj evaziji i naplati dugove koje građani imaju prema državi, grčko ministarstvo financija javno objavilo listu 4000 najvećih poreznih dužnika, koji kolektivno državi duguju 30 milijardi eura, javlja AFP. Cifra je uistinu golema, i sasvim dovoljna za privremeno izbjegavanje bankrota. Problem je, naravno, u naplativosti tih dugova.

Listu predvodi izvjesni Nikolas Kassimatis koji državi duguje impozantnih 952 milijuna eura. Ovaj lukavi računovođa svoju avanturu varanja države počeo je davne 1993. godine, kada je počeo osnivati lažne tvrtke kako bi vladi naplaćivao povrat PDV-a.

Kada se početkom prošlog desetljeća istraga zakotrljala, Kassimatis je pobjegao iz zemlje i tako izbjegao sudbinu nekih svojih suradnika koji su završili u zatvoru. Međutim, policija ga je uhvatila 2009. godine i to sasvim slučajno. Naime, Kassimatis je imao lice potpuno izmijenjeno plastičnim operacijama pa je dolijao nakon rutinske provjere i davanja otiska prsta. Danas sjedi u zatvoru, gdje služi kaznu od 504 godine zatvora, ali to što je njega dohvatila pravda ne znači i da je Grčka dohvatila novce koje joj duguje.

Sasvim je drugačija, ali ne i manje zanimljiva, priča još jednog dužnika s liste, 65-godišnjeg pastira Parasirisa Steliosa s Krete.

Ministarstvo financija tereti Stellosa da je sa svojim suradnicima 1995. godine na temelju lažne porezne prijave od države dobio 88.000 eura povrata poreza, javlja list Ethnos. Tih 88.000 eura izvornog duga s vremenom se zahvaljujući zateznim kamatama i ostalim penalima popelo na nevjerojatnih 10,8 milijuna eura, što je iznos koji zasigurno nikad neće moći vratiti.

A evo i zašto. Stellos, naime, posjeduje samo 50 koza koje prehranjuju njegovu obitelj. U to sad pokušava uvjeriti i državu, uz napomenu kako je već platio trostruko više negoli je u startu utajio.
"Gdje da ja nađem 11 milijuna eura za plaćanje kazne? Ne, 50 koza koje posjedujem neće biti dovoljno. Čak i kad bih prodao sve što ja i moja obitelj imamo na Kreti i van Krete, opet neće biti ni blizu dovoljno", kazao je Stellos.

"Ako su svi na toj listi siromašni kao je, onda baš i ne vidim neku svijetlu budućnost za ovu zemlju", za kraj je kritizirao politiku vlade.

Pročitajte još:

- Nijemcima dosadilo spašavati: Grci se moraju srediti ili zaboraviti na našu pomoć

- Osim što su na korak do bankrota, grčki poljoprivrednici sada moraju Europskoj uniji vratiti 450 milijuna eura!

Foto: Flickr, EasyVector.com, Izvor: Index

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram