Zatvori
Poslovni Puls
07/02/2012

MMF poručuje: Sorry Hrvati, ali morate još dodatno rezati ako namjeravate preživjeti ovu krizu

Nakon što su tjedan dana boravili u Hrvatskoj i razgovarali s ključnim akterima u političkom i ekonomskom životu zemlje, MMF ocjenjuje da fiskalne smjernice Milanovićeve vlade predstavljaju “korak u pravom smjeru”, budu li provedene u cijelosti. No, tu je opreznu pohvalu začinio nizom “ali”...

Prva ograda vezana je uz Vladinu procjenu gospodarskog rasta od 0,8 posto u ovoj godini. MMF nije tako optimističan, već smatra da ulazimo u godinu u kojoj će BDP potonuti jedan posto. Ni oni nisu uzeli u obzir nedavno najavljene javne investicijske projekte “jer je nepoznato vrijeme njihova pokretanja, uvozna komponenta i učinak na rast”. Vlada tvrdi da će pozitivnu stopu rasta u ovoj godini osigurati tako što će javna poduzeća uložiti osam milijardi kuna, a tek se čekaju konkretniji programi. MMF, međutim, upozorava da će se eurokriza i dalje prelijevati na Hrvatsku putem slabog izvoza, visokih kamata i nižeg priljeva kapitala.

Smanjenje rashoda stoga mora biti usredotočeno na smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, ograničavanje ili zamrzavanje plaća, smanjenje subvencija i daljnje reforme u mirovinskom i zdravstvenom sustavu poručuju iz MMF-a.Međunarodni monetarni fond opet upire prstom na, kako kažu, relativno visoke plaće i rasprostranjene rigidnosti. Tržište rada jedno je od najmanje konkurentnih u regiji, dok su plaće visoke u usporedbi s dohotkom i produktivnošću. MMF se u zaključnoj izjavi nije previše bavio tečajem, već je samo usput dodao da je potrebna “interna devalvacija” putem smanjenja cijena i plaća jer bi zbog velike devizne izloženosti gospodarstva tečaj bilo skupo prilagođavati na drugi način.

Prioritet, stoga, mora biti dan strukturnim reformama, promjeni uvjeta na tržištu rada, ubrzanju privatizacije i smanjenju troškova, kažu u MMF-u.

Hrvatski izvori navode da nije bilo razgovora o novom aranžmanu s MMF-om, jer hrvatska strana smatra da i bez njihovih preporuka znaju što trebaju napraviti. U Hrvatskoj su prošli tjedan bili i predstavnici kreditne agencije Fitch koji će svoje mišljenje objaviti krajem veljače. Tijekom ovog mjeseca očekuje se dolazak preostalih dviju rejting agencija – Standard&Poor’sa i Moody'sa. Sve tri agencije dosad su smatrale da je Hrvatska sposobna otplaćivati svoje dugove.

Pročitajte još:

- Analitičari Ekonomskog instituta: Vladina proaktivna ekonomska politika MOŽDA može spasiti kreditni rejting

- EBRD: Vlada mora provesti bolne rezove kako bi spasila hrvatski kreditni rejting

Foto: Arhiva, Izvor: Večernji list

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram