Zatvori
Poslovni Puls
08/02/2012

Ivica Mudrinić: Glomazni javni sektor ostaje najveća prepreka oporavku hrvatskog gospodarstva

U razgovoru za Poslovni Dnevnik, predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma Ivica Mudrinić komentirao je prve poteze nove hrvatske vlade, ideje o pozivanju MMF-a, ali i višu stopu PDV-a...

"Teško je očekivati bitnije pomake u ovoj godini. Prvi je zadatak osigurati kreditni rejting, što podrazumijeva smanjenje javne potrošnje, nažalost i povećanje PDV-a, što će negativno utjecati na BDP. Imajući na umu poteškoće u eurozoni, smjernice za proračun 2012. predstavljaju moguće u danim okolnostima. Za pohvalu je već i to što smo dobili Vladu koja teži bitnom smanjenju deficita i smanjenju javne potrošnje. Rekao bih da je to nužan iako ne i dovoljan uvjet za zaokret. Dovoljan uvjet, dakle ono što nedostaje jest program reformi javnog sektora, posebno javne administracije i javnih poduzeća, kao i mjere za poticanje investicija te micanje barijera za strane investicije. Nažalost, uza sva upozorenja, uza sve prijedloge koji su dani, sve dosadašnje Vlade su propustile prilike u prijašnjim godinama provesti reforme i stvoriti povoljne uvjete za investicije i razvoj. Štoviše, naslušali smo se tvrdnji da recesije uopće nema. Danas smo prisiljeni platiti višestruku cijenu prijašnjih propusta", kazao je Ivica Mudrinić komentirajući prve poteze nove hrvatske vlade na čelu sa Zoranom Milanovićem.

Najavu privatizacije Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke (HPB) Mudrinić naziva "ohrabrujućom", ali upozorava da privatizacija nije sama sebi svrhom.

"Privatizacija mora povećati efikasnost tih kompanija i poboljšati funkcioniranje tržišta na kojima se posluje. To znači da treba ići od slučaja do slučaja i kombinirati različite metode privatizacije. Struka treba imati zadnju riječ kada je riječ o odabiru metode vlasničke promjene, a politika mora osigurati da knjiga ne ostane na dva slova", poručuje prvi čovjek HT-a.

Zanimljivo, Mudrinić kaže da razumije zašto se Vlada odlučila na podizanje stope PDV-a na 25 posto.

"Povećanjem PDV-a možemo očekivati negativan utjecaj na ukupnu potrošnju, pa time i na smanjenje BDP-a. Međutim, ako je to cijena koju treba platiti da sačuvamo financijsku stabilnost i stvorimo pretpostavke za pad kamatnih stopa, onda je to svakako manje zlo", kaže Mudrinić. "Među najavljenim mjerama ohrabruje smanjenje stope doprinosa za zdravstvo, poticaji za zapošljavanje i razvoj poduzetništva, težnja fiskalnoj konsolidaciji i smanjenje nelikvidnosti. Međutim, za sada nedostaju cjelovite mjere restrukturiranja javnog sektora i javne administracije te mjere za poticanje privatnih investicija, i domaćih i stranih."

Na kraju novu vladu upozorava da bude dosljedna u provedbi donesenih mjera i dubokih reformi u javnom sektoru - u suprotnom možemo čekivati dolazak MMF-a u Hrvatsku, kazao je Mudrinić.

Pročitajte još:

- Mudrinić: Želimo do 2025. godine imati BDP od 30.000 eura po stanovniku!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram