Zatvori
Poslovni Puls
08/02/2012

Svjetsko tržište: Rast industrijske proizvodnje Njemačke ispod očekivanja, rast američkih prinosa...

Industrijska proizvodnja u Njemačkoj zabilježila je neočekivano malu stopu rasta u prosincu prošle godine...

Tako je spomenuti pokazatelj zabilježio godišnji rast od 0,9% dok je očekivana stopa rasta iznosila 4,3%. Pri tome je visoki godišnji pad ostvaren kod proizvodnje energije, -14,2% godišnje. Na mjesečnoj razini zabilježen je pad od 2,9% iako nisu očekivane nikakve promjene.

Robna razmjena s inozemstvom u Francuskoj bilježi deficit od 4,993 milijarde eura u prosincu što je ispod očekivanja. Dok je u cijeloj 2011. godini deficit robne razmjene iznosio gotovo 70 milijardi eura što ukazuje na pad konkurentnosti Francuske na svjetskom tržištu.

Iako dogovor s Grčkom još nije postignut nade da će se on uspješno okončati puštanjem druge tranše pomoći ovoj perifernoj državi prevladale su u utorak na tržištu pa su i njemačke i američke obveznice zabilježile korekcije cijena. Štoviše američki desetogodišnji prinosi približio se dvotjednom maksimumu iako je B. Bernanke i jučer naglasio prisutne rizike nastavka oporavka gospodarstva implicirajući da tržište rada još nije dovoljno jako da bi FED motiviralo na promjenu referentne kamatne stope. I danas će primarno u fokusu biti rasplet dogovora oko Grčke, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram