Zatvori
Poslovni Puls
15/02/2012

Otkriveno veliko iransko nuklearno postignuće: Iranski znanstvenici proizveli vlastito nuklearno gorivo!

Iranski politički vrh za danas je najavio otkrivanje velikog "nuklearnog postignuća" koje bi svijetu trebalo pokazati kapacitete i izvanredne znanstvene dosege Iranaca...

A sada je otkriveno o čemu je zapravo riječ.

Iran je proizveo vlastito nuklearno gorivo!

"Domaće proizvedene šipke nuklearnog goriva danas će se isprobati na teheranskom reaktoru za nuklearna istraživanja u nazočnosti predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada", kazao je Ali Bakeri, zamjenik šefa iranskog Nacionalnog vijeća sigurnosti, prenosi Reuters. Teheranski reaktor proizvodi radioaktivne izotope u medicinske i poljoprivredne svrhe, prenose mediji.

Iran tvrdi da je bio prisiljen proizvesti svoje  nuklearno gorivo nakon što nije uspio dogovoriti uvjete da ga uveze sa Zapada. No mnogi analitičari su sumnjali da će Iran biti u mogućnosti pretvoriti svoj uran u posebno gorivo za reaktore.

Zapad optužuje Iran da svojim programom obogaćivanja urana tajno pokušava razviti sredstva za proizvodnju nuklearne bombe. Iran, peti najveći svjetski izvoznik nafte, kaže da su njegova nuklearna postrojenja dio mirnodopskog energetskog programa.

Osim tog nuklearnog dostignuća, Iran je u srijedu objavio da je pokrenuo proizvodnju nanolijeka protiv raka pod imenom Sinadoxosome te da će uskoro biti uveden na tržište. Sinadoxosome sadrži nanoliposome koji pak sadrže doxorubicinom. Lijek je namijenjen za liječenje raka jajnika, dojke i leukemije, javlja iranska agencija Fars.

"Ovi realizirani projekti pokazuju da su iranski znanstvenici, vođeni geslom nuklearna energija svima, nuklearno oružje nikome, dostigli granice današnje svjetske znanosti", stoji u tekstu objavljenom na službenim internetskim stranicama iranske vlade.

Sad će biti svega...

Pročitajte još:

- Stručnjak za atomske bombe Ćiro Blažević: Iran ima pravo razvijati nuklearnu energiju u mirotvorne svrhe

Foto: Arhiva, Izvor: Reuters/T-Portal/HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram