Zatvori
Jasmin Hadzic
15/02/2012

Twitterovi zaposlenici nezadovoljni: Kompanija ne planira izlazak na burzu još barem nekoliko godina

Iako je Bloomberg nedavno pisao o mogućnosti da mikro-društvena mreža Twitter nakon Facebooka odluči izaći na burzu - čini se da je to daleko od prave istine...

CNN se domogao emaila kojeg je zaposlenicima Twittera proslijedio izvršni direktor kompanije Dick Costolo. U njemu se navodi kako je vodstvo kompanije koja upravlja popularnom mikro-društvenom mrežom bilo prisiljeno nametnuti ograničenje na prodaju dionica Twittera putem sekundarnih tržišta.

Povod za Costolov email bio je odlazan nekoliko visokopozicioniranih zaposlenika Twittera koji su napustili kompaniju nakon što je Twitter uveo zabranu prodaje više od 20 posto dionica Twittera vanjskim ulagačima. Costolo u emailu piše kako je sporni limit uveden kako broj individualnih dioničara Twittera na bi premašio zakonsku granicu od 500 dioničara nakon koje tvrtka mora početi objavljivati svoje financijske rezultate, što u praksi uglavnom znači izlazak na burzu.

Analitičari smatraju kako je limit od 500 dioničara jedan od glavnih razloga zašto Facebook izlazi na burzu.

"Mi ne želimo izaći na burzu sve dok ne budemo imali predvidljiv kvartalni rast. Još uvijek nismo spremni postati javna dionička kompanija", poručio je Costolo Twitterovim zaposlenicima.

Nezadovoljstvo ranih Twitterovih zaposlenika je razumljivo: u svojim rukama imaju hrpu dionica kompanije navodno vrijedne oko 8 milijardi dolara, no iste dionice ne mogu iskoristiti zbog nametnutog limita.

Costolov email tako možda otkriva i pravi razlog prodaje 3 posto dionica Twittera saudijskom milijarderu krajem prošle godine.

Svih Twitterovih 900 zaposlenika posjeduje pravo na dionice kompanije, ali tek manji broj zaposlenika posjeduje "prave" dionice koje mogu već danas prodavati putem sekundarnih tržišta. Svi ostali moraju čekati Twitterov izlazak na burzu ili preuzimanje kako bi svoje pravo na dionice pretvorili u likvidne ulagačke papire.

CNN na kraju teksta zaključuje kako se brojni Twitterovi rani zaposlenici danas osjećaju prevareno i u "zlatnim lisicama". Posjeduju dionice vrijedne nekoliko milijuna dolara, ali ih ne smiju prodavati kako Twitter ne bi premašio granicu od 500 individualnih dioničara.

U svakom slučaju, čini se kako ćemo na Twitterov izlazak na burzu morati još malo pričekati...

Pročitajte još:

- Twitter kroz još jedan bizarni video pokušava privući talentirane programere i inženjere (VIDEO)

- Twitter odustaje od “širenja slobode”: Uvodi se cenzura za “škakljivi” sadržaj u pojedinim zemljama

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram