Zatvori
Poslovni Puls
16/02/2012

Iranci stvorili nuklearno gorivo i prijete zabranom uvoza nafte, a šefovi EU-a kažu: Nismo zabrinuti!

Dok se Iranci hvale vlastitim nuklearnim gorivom i igraju psihološki rast s objavama o blokiranju uvoza iranske nafte za zemlje eurozone - šefovi EU nisu previše zabrinuti...

Povjerenik EU-a za trgovinu Karel De Gucht nije zabrinut zbog mogućeg utjecaja iranske odluke o zaustavljanju izvoza nafte u šest europskih zemalja. Izjavio je da takva prijetnja neće promijeniti europsko protivljenje iranskom nuklearnom programu.

Podsjetimo, iranska televizijska postaja na engleskom jeziku, Press TV, objavila je da je Iran zaustavio izvoz nafte u Nizozemsku, Grčku, Francusku, Portugal, Španjolsku i Italiju - svoje najveće kupce u EU-u - u znak odmazde za zabranu Unije na uvoz iranske sirove nafte koja bi trebala stupiti na snagu u srpnju.

No, iransko ministarstvo za naftu opovrgnulo je to medijsko izvješće. De Gucht je izjavio da će se EU prilagoditi utjecaju bilo kakve iranske akcije te da Europa ostaje predana zaustavljanju iranskoga nuklearnog programa.

"Ako oni zaustave opskrbu naftom ranije, mi ćemo se brže prilagoditi i to je ono što ćemo učiniti", kazao je.

Također je rekao da je EU odlučan u tome da izvrši pritisak na Iran kako bi obuzdao svoje nuklearne ambicije. "Nitko doista ne želi da Iran ima nuklearno oružje. Ne smijemo promijeniti svoje stajalište zbog prijetnje Irana, to nije način na koji stvari funkcioniraju", dodao je De Gucht.

Službeni Teheran tvrdi kako nuklearnu energiju razvija za korištenje u poljoprivredi i medicini.

Iranci tvrde da ne žele stvoriti nuklearnu bombu.

Pročitajte još:

- Cijene benzina ponovno luduju – hoćemo li do kraja godine plaćati i do 15 kuna po litri benzina!?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram