Zatvori
Jasmin Hadzic
21/02/2012

Propast F-trgovine: Evo zašto sve više brendova zatvara svoje e-trgovine na Facebooku

Ideja pretvaranja "e-trgovine" u "f-trgovinu" bila je vrlo uzbudljiva i zanimljiva, ali očito u potpunosti promašena...

Još do prije godinu dana brojni analitičari prognozirali su uspon tzv. "f-trgovinskog" poslovnog modela, odnosno otvaranja e-trgovina unutar Facebookove platforme koja danas broji više od 845 milijuna korisnika. Ideja je bila da Facebook sam po sebi postaje mali "internet unutar interneta" i kako je prodajni proces potrebno što prije približiti njegovim korisnicima. Video igre, virtualna valuta i proizvodi su "eksplodirali" na "Fejsu", ali to se nije dogodilo i sa spomenutim trgovinama.

Bloomberg javlja kako je nedavno zatvoreno nekoliko online trgovina na Facebooku. Gamespot, Gap, Nordstrom i J.C. Penney nedavno su zatvorili svoje e-trgovine na Facebooku nakon što je postalo jasno da njihovih nekoliko milijuna fanova još uvijek nije spremno šopingirati na najvećoj svjetskoj društvenoj mreži.

"Očekivalo se kako će Facebook postati nova destinacija, trgovina, mjesto gdje će ljudi obavljati shopping. Ali to je bilo kao da prodajete stvari ljudima koji se druže s prijateljima u kafiću", ističe Sucharita Mulpuru, analitičrka Forrester Researcha.

Facebook je još sredinom prošle godine tvrdio kako će "shopping učiniti društvenijim", a analitičari su tvrdili kako Amazon, PayPal i eBay moraju strahovati od online dućana na Facebooku.

Sada je jasno da titani internet trgovine ne moraju strahovati od Facebooka.

Facebook trgovina u ovom trenutku izgleda kao veliki podbačaj za Marka Zuckerberga i njegove direktore.

No - tko kaže da u ovo vrijeme iduće godine nećemo sav shopping obavljati upravo putem Facebooka.

Pročitajte još:

- Cijene oglašavanja na Facebooku mogle bi se udvostručiti zbog Olimpijade u Londonu

- Veliki mainstream mediji do mlađih čitatelja žele doći kroz vlastite Facebook aplikacije

Foto: SFGate

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram