Zatvori
Jasmin Hadzic
24/02/2012

Facebook za dvije godine može računati na godišnje prihode od 7,64 milijarde dolara

Najveća društvena mreža još uvijek ima dovoljno prostora za rast prihoda, ali najnovije analize ukazuju na zabrinjavajući trend usporavanja...

Facebook je prije nekoliko tjedana najavio IPO i izlazak na burzu koji će vrednovati kompaniju Marka Zuckerberga na oko 100 milijardi dolara. Analitičari upozoravaju kako je Facebook u mnogočemu precijenjen, posebno kada se izdvoje prihodi. Facebook je prošle godine imao prihode od 3,1 milijardu dolara, što je dramatično povećanje u odnosu na 2010. godinu (1,9 milijardi dolara).

Analitičari eMarketera jučer su objavili prognozu prema kojoj će najveća svjetska društvena mreža ove godine ostvariti rast prihoda od 60 posto. To je i više nego impresivna brojka, ali zanimljivo je primijetiti kako je to ipak nešto sproriji rast godišnjih prihoda u odnosu na prošlu godine, a Facebook će još teže do prihoda 2013. i 2014. godine.

Ove godine, eMarketer Facebooku predviđa prihode od 5,06 milijardi dolara, iduće 6,72 milijarde, dok će 2014. godine Facebookovi prihodi probiti razinu od 7,6 milijardi dolara. Iste godine godišnji rast prihoda iskazan u postotoku spustit će se na samo 13,7 posto.

Iako su ove brojke još uvijek impresivne jer govorimo o milijardama, ulagači u Facebookov IPO sigurno neće biti oduševljeni ovako niskim godišnjim stopama rasta pri potencijalnom tržišnom vredovanju od nekih 100+ milijardi dolara.

S iznimkom  Zynge i drugih video igara, Facebookova virtualna valuta "Credits" nije doživjela neki veći uspjeh (Facebook ovisi o klasičnom oglašavanju), možda i zbog činjenice da se Facebook nije realizirao očekivanja u vidu svoje uloge rasadnika e-trgovine (ili f-trgovine) na što je nedavno uputila i vijest o zatvaranju nekoliko velikih online trgovina na samom Facebooku.

Pročitajte još:

- Cijene oglašavanja na Facebooku mogle bi se udvostručiti zbog Olimpijade u Londonu

- Veliki mainstream mediji do mlađih čitatelja žele doći kroz vlastite Facebook aplikacije

- Usporedba oglašavanja na Facebooku u Hrvatskoj sa svim drugim zemljama svijeta (INFOGRAFIKA)

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram