Zatvori
Poslovni Puls
24/02/2012

Lovrinčević: Čačićev investicijski plan mogao bi podići javni dug na neodrživih 70 posto BDP-a

Investicijski plan prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića primljen je s velikom skepsom među ekonomistima. Neki čak upozoravaju kako je opasan za kreditni rejting Hrvatske jer će njegovom realizacijom javni dug porasti na neodrživih 70 posto BDP-a...

Nositelji Čačićevog investicijskog plana su javna poduzeća - HEP, HAC, Hrvatske vode, HŽ i Hrvatske ceste - čiji je zadatak da u ovoj godini pokrenu veliki broj manjih projekata (obnova dalekovoda, cesta, zgrada) i istodobno razvijaju velike investicije. Glavnina potrebnog novca osigurat će se od europskih razvojnih banaka EBRD i EIB-a te Svjetske banke.

Kako svi ti krediti traže državna jamstva analitičar Ekonomskog instituta Željko Lovrinčević ukazuje da će to dovesti do snažnog rasta javnog duga Hrvatske, prenosi T-Portal.

"Predstavljeni plan sigurno će povećati gospodarsku aktivnost ali on neće povećati konkurentnost gospodarstava i izvoz. Uz to napraviti će strahovit pritisak na domaći i inozemni dug. Ukupni javni dug porast će na 70 posto BDP, čime ćemo se naći odmah ispod Mađarske, što je za nas u ovom trenutku neodrživo", kaže Lovrinčević.

Većim angažmanom javnih tvrtki Hrvatska se, ističe, vraća na stari koncept investicija koji nas je i doveo u poziciju u kojoj smo sad. Vlada je trebala smoći više hrabrosti i krenuti u strukturne reforme, rezanje proračunskih rashoda i kroz snažniju fiskalnu konsolidaciju osloboditi sredstva za investicije, smatra Lovrinčević u razgovoru s novinarima T-Portala.

Lovrinčević je već ranije upozoravao da su Vladini potezi vrlo rizični jer se baziraju na preoptimističnim projekcijama rasta BDP-a i investicijske potrošnje što bi Hrvatsku moglo baciti u novu recesiju.

Pročitajte još:

- Vidošević i ekipa prognoziraju rast hrvatskog BDP-a za oko 0,4 posto u 2012. godini

- Danas smo izbjegli Fitchevo rezanje kreditnog rejtinga, ali možda nećemo ono u ožujku

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram