Ako ste mislili da je Hrvatska prepuna nepotrebne birokracije – ova priča iz Grčka sve će nas spustiti na zemlju…

Grčki Ekathimerini donosi sjajnu i nevjerojatnu priču o Fotisu Antonopoulosu koji je zajedno sa svojim poslovnim partnerima odlučio otvoriti online trgovinu i putem interneta prodavati maslinovo ulje. No, Antonopoulos nije bio svjestan u kakvu se avanturu upušta.

Mladi grčki poduzetnici potrošili su više od 10 mjeseci na papirologiju, certifikate, stajanje u redovima ispred šaltera i pregršt birokratskih zapreka, a sve kako bi otvorili online trgovinu na kojoj prodaju kvalitetno grčko maslinovo ulje i to uglavnom stranim kupcima.

Budući da s Grcima u velikoj mjeri dijelimo usporenu i neefikasnu državnu i lokalnu administraciju, preskočit ćemo sve detalje Antonopoulosove mučne priče.

Izdvojit ćemo samo jednu sitnicu…

Kako bi sve bilo legalno i zakonito, Antonopoulosova online prodaja maslinovog ulja morala je dobiti zeleno svjetlo iz grčkog ministarstva zdravstva. Kad tamo – iznenađenje. Mladim grčkim internet poduzetnicima rečeno je kako svi suosnivači tvrtke koja upravlja spomenutom online trgovinom – moraju donijeti rendgensku snimku prsnog koša i…uzorak stolice! Da, dobro ste pročitali – uzorak stolice!

Velika prepreka bile su i lokalne banke sa zamršenom procedurom sustava autorizacije kreditnih kartica. Nakon tri mjeseca neuspješnih pregovora s grčkim bankama, Antonopoulos je odlučio zaobići lokalne igrače i upotrijebio jedan inozemni sustav za prihvaćanje plaćanja putem interneta.

Razliku između grčke i američke birokracije Antonopoulos je najbolje vidio kada je morao dobiti odobrenje Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) za izvoz na američko tržište.

“Kontaktirao sam FDA i oni su nam odmah poslali email s uputama. Popunio sam online formular i sve je bilo gotovo za pet minuta. Odobrenje smo dobili u roku od 24 sata”, priča Antonopoulos.

Nakon izazovnog početka, njihova online trgovina danas uspješno posluje i izvozi maslinovo ulje u Dansku, Njemačku, Norvešku, Mongoliju i SAD.

Ovo je samo jedna od tisuću sličnih priča o svim mukama malih grčkih poduzetnika koji su se u ovo rizično vrijeme odlučili na pokretanje vlastitog poslovanja.

Prije nego što počnete likovati nad “nesposobnim i lijenim Grcima” – uvjeravamo Vas da ovakvih slučajeva ima i više nego dovoljno u našoj pred-bankrotnoj državici…

Pročitajte još:

- Nijemci bijesni jer Grčka pred bankrotom od Francuske kupuje 300 milijuna eura vrijedne razarače

- Irska vlada namjerava prodavati majice “Irska nije Grčka. Irska nije Portugal”. Nismo sigurni da li je ovo ozbiljno…

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.