Zatvori
Jasmin Hadzic
25/02/2012

Ovo mora da boli: Google kupio dionice za 500 milijuna dolara koje sada prodaje za 47 milijuna dolara

Još jedna loša poslovna investicija za titana internet industrije...

Google he jučer objavio kako namjerava prodati svoj udio u kompaniji Clearwire koja razvija bežićne tehnologije i hvali se kako je izgradila prvu američku superbrzu 4G mrežu. Iz Googlea nisu ponudili detaljnije obrazloženje odluke o prodaji udjela u spomenutoj američkoj kompaniji.

Google je još 2008. godine kupio 6,5 posto dionica Clearwira za basnoslovnih 500 milijuna dolara, da bi jučer iznenada objavio kako svojih (gotovo) 30 milijuna donica planira prodati za 1,60 dolara po dionici što u prijevodu znači gubitak od 453 milijuna dolara u odnosu na originalno ulaganja. Google će na prodaji dionica tako zaraditi "samo" 47,1 milijun dolara.U PR priopćenju Google je poručio kako "s vremena na vrijeme rebalansiramo svoja ulaganja s obzirom na ciljeve i procjenu tržišnih okolnosti".

Suvlasnici Clearwirea su veliki američki telekomunikacijski giganti Sprint, Comcast, te Intel i Time Warner. Sprint posjeduje čak 58 posto dionica Clearwirea koji trenutno ima tržišnu valuaciju od 2,7 milijardi dolara.

Clearwire, kojeg je inače osnovao pionir mobilne industrije Craig McCaw, nedavno je objavio kako planira potrošiti dodatnih 600 milijuna dolara na razvoj svoje 4G LTE mobilne mreže. Clearwire je izgradio prvu američku 4G mrežu, ali na zastarjelom WiMax tehnološkom standardu koji nikada nije zaživio u potpunosti, nakon čega su se posvetili razvoju 4G LTE mreže.

Nakon što je Google najavio prodaju Clearwireovih dionica, dotične dionica zabilježile su dnevni gubitak od -6,84 posto u jučerašnjem trgovanju.

Pročitajte još:

- Društvena mreža Google+ ima oko 62 milijuna korisnika, ali broj aktivnih korisnika još je uvijek poprilično mizeran

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram