Zatvori
Poslovni Puls
28/02/2012

Nenad Bakić pokrenuo vlastiti burzovni indeks ZAX jer smatra da CROBEX više nije relevantan!

Osnivač portala MojPosao i jedan od najaktivnijih domaćih ulagača, jučer je na svom blogu predstavio vlastiti ZAX burzovni indeks jer smatra kako CROBEX indeks više ne odražava pravi sentiment domaćeg dioničkog tržišta...

"Crobex koji je indeks ograničenih tržišnih kapitalizacija (pa gubi teorijsku osnovu, ali dobija na investabilnosti) ima i dodatni veliki problem o kojem sam već pisao, a to je da preko 50% Crobexa svojim velikim težinama određuje svega 6 dionica (na čelu s HT s oko 16%), koje se kao grupa ponašaju drukčije od tržišta. ZAX je inkarnacija prijašnjeg ZAX-a kojeg sam računao i objavljivao dok Crobex još nije postojao. ZAX je indeks jednakih težina, što znači da sve dionice u njemu utječu jednako na njegovo kretanje. Svakog dana (ili manjeg perioda izračuna) se pogleda promjena cijene svake dionice, sve te promjene se usrednje i za toliko je porastao ZAX. On ima i verziju s dividendom, gdje se svakoj dionici koja je isplatila dividendu dodaje i porast za dividendni prinos na ex-div dan", objašnjava Nenad Bakić na svom blogu.

Sastavnice ZAX-a su iste kao sastavnice Crobexa, napominje Bakić i dodaje kako se ZAX neće svidjeti jedino "lošijim fond managerima koji se neće više moći skrivati iza ‘izvedbe bolje od Crobexa’, ili češće ‘izvedbe ne baš puno lošije od Crobexa’, te svima onima kojima je u interesu nerazvijenost i depresija na hrvatskom tržištu kapitala".

Osnivač portala MojPosao ističe kako je "siguran da će i Zagrebačka burza shvatiti koristi od ove promocije tržišta kapitala i neće se ljutiti što tamo neki bloger računa svoj indeks".

Više detalja o Bakićevom ZAX burzovnom indeksu potražite na njegovom osobnom blogu.

Pročitajte još:

- Nenad Bakić upozorava da neki poslovni mediji vode prljavu kampanju protiv određenih dionica

- NENAD BAKIĆ: Nemojte nasjedati na manipulacije, dionicama prošle godine uopće nije “išlo loše”

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram