Zatvori
Jasmin Hadzic
28/02/2012

Nobelovac Paul Krugman: Grčka ima sve manje izbora, izlazak iz eurozone sve vjerojatnija opcija

Istaknuti američki profesor ekonomije i dobitnik Nobelove nagrade ističe kako je sve vjerojatnije istupanje Grčke iz eurozone...

U govoru pred publikom u Lisabonu, Paul Krugman je kazao kako Grčka ima sve manje "alternativnog izbora" i kako se bliži trenutak kada će zatražiti istupanje iz eurozone budući da se nametnute mjere štednje i "bolni rezovi" nisu pokazali uspješnim alatom za oporavak grčkog gospodarstva, prenosi Bloomberg.

Krugman je rekao kako se članstvo u eurozoni pokazalo "nepovoljnim" jer je periferne zemlje članice eurozone izložilo "ekstremnom riziku bez jednostavnog načina izlaska (iz eurozone)". Dodao je i kako novi proračunski rezovi neće poboljšati postojeće stanje jer "određena štednja potrebna, ali su pozivi za dodatnom štednjom iznimno opasni".

"Na kraju će se možda morati donijeti odluka i priznati da su eurozona i euro bile pogreške. Tu će činjenicu biti iznimno teško 'progutati'", rekao je Krugman.

Krugmanovi komentari o budućnosti Grčke u eurozoni dolaze nakon što što je njemački parlament ratificirao drugi paket pomoći Grčkoj težak 130 milijardi eura, a rejting agencija S&P ocjenu grčkih obveznica spustila na "organičeni default" zbog dogovora s privatnim kreditorima oko otpisa 100 milijardi eura postojećeg duga što bi trebalo umanjiti odnos duga i BDP- a na 120 posto do 2020. godine. Mnogi kažu da je potonje već ušlo u domenu znanstvene fantastike.

Pročitajte još:

- Legendarni William Engdahl: Njemačka ima plan istjerati Grčku iz eurozone!

- Dennis Gartman: Pomoć Grčkoj samo produljuje agoniju – bankrot slijedi nakon parlamentarnih izbora

Foto: Flickr/Wikimedia Commons

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram