Zatvori
Poslovni Puls
01/03/2012

BICRO-v okrugli stol: Sudionici raspravljali o tehnologiji i njenom učinku na konkurentnost hrvatskih tvrtki

Poslovno-inovacijski centar BICRO u okviru Europske poduzetničke mreže Hrvatske (EEN) i međunarodnog projekta FIDIBE (Razvoj inovativnih poslovnih parkova sa svrhom jačanja inovativnosti i poduzetništva) održao je okrugli stol na temu "Uloga inovacijske infrastrukture u internacionalizaciji inovativnog poduzetništva"....

Brojni stručnjaci iz privatnog i javnog sektora, među kojima se ističu Darko Lorencin, pomoćnik ministra gospodarstva i Marija Rajaković, ravnateljica Uprave za OP za regionalnu konkurentnost pri Ministarstvu gospodarstva, zajedno su s predstavnicima BICRO-a i drugim sudionicima, podijelili svoja razmišljanja i iskustva o mogućnostima razvoja inovativnog poduzetništva u Hrvatskoj.

Uz već spomenute govornike, svoj su doprinos raspravi na okruglom stolu dali i Boris Golob, direktor STeP-a Ri, Antonija Mršić, voditeljica Odjela za suradničko istraživanje i razvoj u BICRO-u te Dalibor Marijanović, direktor BICRO-a, koji je imao i uvodno izlaganje u učincima Programa razvoja tehnologijske infrastrukture – TEHCRO.

"BICRO je u razdoblju od 2007. do 2011. godine potpomogao ukupno 7 infrastrukturnih projekata s više od 54 milijuna kuna. Vrijedi napomenuti kako se trenutno u TECHRO centrima nalazi 77 poduzeća-stanara koja zapošljavaju 650 djelatnika, od čega 40 posto u poslovima visoke dodane vrijednosti, odnosno u istraživanju i razvoju", naglasio je Marijanović.

Pažnju svih prisutnih privuklo je izlaganje predstavnika MZOS-a, dr.sc. Hrvoja Meštrića koji je prezentirao projekt Svjetske banke: "Science & Technology Project Croatia" kao primjer dobre prakse za cijelu regiju.

"Projekt tehnologijskog razvitka omogućio je promicanje sinergije između istraživačkih zajednica i industrije čime su osigurana sredstva i odgovarajući financijski mehanizmi za potporu razvoju, upotrebi i prilagodbi nove industrijske tehnologije, što je, naposljetku, pridonijelo poboljšanju konkurentnosti hrvatskih tvrtki", rekao je Meštrić.

Tijekom rasprave poseban naglasak stavljen je i na tehnološke parkove te njihovu veliku ulogu u stvaranju novih i kvalitetnijih radnih mjesta, kao i na mogućnosti povećanja regionalne uspješnosti i razvoja kroz uvođenje principa pametne specijalizacije (SMART Specialisation).

"Tehnološki parkovi u trenutku kada postaju osposobljeni za pružanje savjeta poduzećima osim “čvrste infrastrukture” postaju i mjesta “infrastrukture znanja inoviranja", rekao je  Boris Golob, direktor STep-a RI.

Uz to, predstavljeni su i dosadašnji rezultati međunarodnog projekta FIDIBE. Ovaj razvojni projekt financira Europska unija i provodi se u okviru SEE (South East Europe Transnational Cooperation) programa. Cilj projekta je povećanje inovativnog potencijala i konkurentnosti te promocija poduzetništva koje se prvenstveno temelji na znanju, a u njemu sudjeluje devet partnera iz sedam zemalja (Grčka, Italija, Mađarska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Hrvatska), navodi se u priopćenju iz BICRO-a.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram