Zatvori
Poslovni Puls
01/03/2012

Evo kako Nenad Bakić objašnjava ovotjednu ekstra-volatilnu trgovinu dionicom Ingre

Početak ovotjednog trgovanja na Zagrebačkoj burzi bio je i više nego zanimljiv...

U fokusu ulagača bila je dionica Ingre iz koje su dva pusta pristizala priopćenja o nepostojanju novih "materijalnih ili nematerijalnih činjenica" koje bi mogle utjecati na volatilnu trgovinju njihovim dionicama.

U ponedjeljak je dionica Ingre ostvarila rast od čak +36,76%, utorak je donio pad od -30,53%, a srijeda dodatno "hlađenje" od -10,64%. Mediji i ulagači se pitaju što se zapravo događa s Ingrom, a nedostatak glasina o potencijalnim dobivenim poslovima u inozemstvu, također je indikativan.

Nenad Bakić na svom je blogu ponudio zanimljiv komentar ovotjednog trgovanja dionicom Ingre. Njegov komentar u nastavk uprenosimo u cijelosti:

Radi se o kompleksnom sustavu. Mi, homo sapiensi, intuitivno ne možemo dobro razumjeti kompleksne sustave, kao ni kvantnu fiziku, kao ni eksponencijalnu funkciju. Ali ih možemo pokušati racionalno objasniti.

Ovaj kompleksni sustav je naročito volatilan zbog sljedećih okolnosti:

1. Mnoštvo trgovaca s mentalitom kladionice. Njima je potpuno svejedno s čime trguju, može to biti i parcela na Marsu. Kao da je susret dva nogometna kluba u Rumunjskoj drugačije – naprosto oklada na bilo što. Važno je samo da se koeficijenti nude, a ovdje, u euforiji, i da je tu ‘ekipa’ (o čemu više kasnije). Zamislite koliko ljudi posjećuje kladionice, možda pola milijuna, jedan cijeli milijun? Samo 1% od tog broja je … koliko? A ovdje su koeficijenti daleko bolji (samo 0,5% ulaz ili izlaz, za razliku od daleko veće provizije kladionice).

2. Euforija. Za razliku od kladionice gdje uplatiš koeficijent i čekaš u miru, ovdje puca adrenalin. Euforija ne da odeš. Pogotovo ako dionica raste – što god da si radio, vjerojatno si dobio i pobuđen pojačavaš igru (‘pa čak i ako izgubim, već sam 3 puta dobio, ajmo opet!’).

3. Interna mini pojačala:
- margin pozivi i pucanja poluga kod pada, uzimanje margih kredita kod rasta
- tračevi i način širenja kroz socijalne ‘mreže’ u doba interneta (recimo čuješ ‘pouzdano’ od svog brokera da je prodavač velikog računa upravo završio, pa se ta ‘informacija’ širi valovima)

A možda i ima neko veće pojačalo, primjerice ulazak nekog većeg ‘igrača’, ali to samo po sebi nije dovoljno za objašnjenje svega.

Kad smo već kod toga, jedno objašnjenje koje vidim je da se radi o ‘organiziranoj skupini’ koja je skupila nešto para i simultano djeluje. Ovo je bezveze, jer skupina nije potrebna za objasniti ovo. U tom slučuju ‘organiziranog tjeranja ovčica’ svakako bi bolje objašnjene bio samo jedan trgovas s 1-2 mil. kn.

4. Nedostatak svih kriterija valuacije (dionica uvijek predstavlja neku fundamentalnu vrijednost), vjerojatno teško nerazumijevanje istih. Koliko sam vidio na forumima, kao glavna, najteža figura (nešto kao top ili kraljica u šahu), navodi se mogućnost dobijanja posla ‘od 30 mil. dolara’. To valjda ‘zaslužuje’ barem poduplavanje valuacije. Govorimo o 150 mil. kn, od koji ugovaraču ide koliko ono, a podugovaračima koliko ono? A recimo DDJH najavi 400 mil. kn veće prihode u godini i takvim trgovcima je to svejedno.

5. Keynesova teorija ‘natjecanja ljepote’. Tipični špekulant u ovom slučaju, ako je tu ‘ekipa’ u biti i ne treba valuaciju. Njegov zadatak je pokušati otkriti koliko će drugi poput njega htjeti platiti tu okladu. Ili još korak dalje. Koliko drugi poput njega misle da će drugi poput njega misliti da to vrijedi. Ili još korak dalje: što drugi poput njega misle da će drugi poput njega misliti do koliko će to ‘u ovom krugu’. Ili, kvragu sve!, čisti osjećaj: ‘Mora to gore/dolje!’.

6. Naročito važno: Nedostatak prirodnih smirivača oscilatora cijene. Na tržištu naprosto nema dovoljno investitora prema fundamentima koji će prodavati Ingru kad joj cijena nerealno naraste ili držati duže ako su ju kupili prejeftino.

7. Veličina sustava je jednaka angažiranom novcu puta brzini obrta, a ona je golema. Mnogi ‘ulaze’ puno puta u toku dana.

U takvom kompleksnom sustavu je sve moguće. Zaista preporučam svakome da pročita Critical Mass od Phillipa Balla da to donekle pokuša razumjeti. Važno je primjetiti: Rizik koji svaki kladioničar ‘preuzima’ je manji od volatilnosti sustava upravo zbog višestrukih ulaka i kratkog držanja pozicija. U tom smislu imamo i ‘emerging phenomena’, kao kod pješčane dine koja se ponaša potpuno drugačije od zbroja zrnaca pijeska u njoj.

Jedino se nadam da se ovi trgovci neće ovako u stilu piranja baciti na neku od dionica koje imam u portfelju jer smatram da bi zbog fundamenata (pa onda i aktiviranja ‘običnih’ investitora u slučaju rasta) one mogle imati i veće neobuzdane rastove (i kasnije padove) od Ingre, piše Bakić n na svom blogu.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram