Zatvori
Poslovni Puls
02/03/2012

NEKRETNINE: Veljača nije donijela dramatične cjenovne promjene na domaćem nekretninskom tržištu

Najkraći mjesec u godini donio je nastavak pada cijena stanova, a one su prema podacima nekretninskog portala Crozilla.com bile za 0,7 posto niže no mjesec ranije, te 1,4 posto niže nego u istom mjesecu prošle godine...

Cijene stanova tijekom veljače bile su za 5,7 posto niže no u istom mjesecu 2010.godine, zatim 14,8 posto niže no 2009.godine i 14,5 posto niže no 2008.godine.

Prema podacima portala Crozilla.com velik je broj gradova tijekom veljače zabilježio porast cijena stanova na godišnjoj razini. Tako su Zadar (+0,5%), Split (+0,3%), Osijek (0,8%) i Dubrovnik(+0,4%) gradovi u kojima su prosječne tražene cijene stanova tijekom veljače bile više no lani u istom mjesecu. Najveći pad cijena na godišnjoj razini zabilježen je u Rijeci gdje su cijene bile 8,1 posto niže no lani tijekom veljače.

Lagani porast cijena stanova tijekom veljače zabilježen je tek u Splitu i Zagrebu. Cijena metra kvadratnog zagrebačkog stana u prosjeku je iznosila 1760 eura što je za 0,5 posto više no mjesec ranije. Splitskim stanovima tijekom veljače prosječna tražena cijena porasla je za 0,6 posto, pa je jedan metar kvadratni u prosjeku iznosio 2125 eura. Osječke cijene stanova nisu zabilježile promjenu, pa je njihova prosječna tražena cijena ostala jednaka siječanjskoj i iznosila je 967 eura po metru kvadratnom.

Najveća promjena u cijenama zabilježena je u Dubrovniku gdje su cijene stanova na mjesečnoj razini pale za 4,2 posto, pa je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 3122 eura.

Prosječna tražena cijena stana u Rijeci tijekom veljače iznosila je 1466 eura po metru kvadratnom, što je 1,6 posto manje nego u siječnju. Stanovi u Puli bili su za 0,3 posto povoljniji no mjesec ranije, a cijena metra kvadratnog iznosila je 1369 eura. Cijene stanova u Zadru, prema podacima portala Crozilla.com pale su za 0,2 posto, pa je njihova prosječna tražena cijena iznosila 1601 euro po metru kvadratnom.

Cijene zagrebačkih stanova tijekom veljače doživjele su lagani porast na mjesečnoj razini, a Novi Zagreb jedini je dio grada u kojem su cijene pale na mjesečnoj razini. Porast cijena od 0,2 posto zabilježen je u Centru  te na istočnom dijelu grada. Tako je prosječna tražena cijena metra kvadratnog stana u Centru Zagreba tijekom veljače iznosila 2023 eura, a na istočnom dijelu grada 1746 eura. Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako su stanovi zapadnog dijela grada tijekom veljače zabilježili porast cijena od 0,9 posto, pa je prosječna tražena cijena jednog metra kvadratnog iznosila 1706 eura.

Za 0,3 posto niže no tijekom siječnja bile su cijene stanova u Novom Zagrebu, pa je za jedan metar kvadratni u veljači trebalo izdvojiti 1470 eura.

Pročitajte još:

- NEKRETNINE: Tražene cijene stanova u odnosu na siječanj 2009. godine niže za čak 15 posto!

- NEKRETNINE u siječnju: Dok cijene stanova padaju – cijene kuća rastu

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram