Zatvori
Poslovni Puls
02/03/2012

Sada je i službeno: Predstavnici 25 zemalja članica EU-a potpisali Ugovor o fiskalnoj stabilnosti

Čelnici 25 zemalja članica Europske unije drugog dana summita potpisali su ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji...

On je namijenjen jačanju fiskalne discipline kako bi se ubuduće izbjegle dužničke krize u pojedinim zemljama eurozone. Od 27 zemalja članica Unije samo Velika Britanija i Češka nisu potpisale novi fiskalni pakt.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy rekao je u pitanju vrlo "važna etapa u naporima na jačanju povjerenja u našu monetarnu i ekonomsku uniju".

U fiskalnom paktu zemlje potpisnice su se obvezale da će voditi uravnoteženu proračunsku politiku, zaustaviti rast dugova i početi ih smanjivati. Odredbe da strukturni proračunski manjak ne smije prelaziti 0,5 posto BDP-a, a javni dug 60 posto BDP-a zemlje članice trebale bi ugraditi u svoje ustave ili u zakone koje imaju ustavnu snagu. U slučaju kršenja dogovorenih pravila slijedile bi kazne.

Ugovor će stupiti na snagu kada ga ratificira najmanje 12 članica eurozone, a cilj je da stupi na snagu 1. siječnja 2013. godine. Jedino je Irska najavila da će ga ratificirati na referendumu. Međutim, ovaj put najava referenduma primljena je s puno manje neizvjesnosti, jer ga jedna članica ne može blokirati. U slučaju da Irci odbiju ovaj ugovor na referendumu ne bi imali pravo na pomoć iz Europskog stabilizacijskog fonda, koji je namijenjen za pomoć zemljama eurozone koje se nađu u financijskim poteškoćama. Ugovor će u cjelini vrijediti u eurozoni, a mogu mu se pridružiti i zemlje koje nemaju euro.

Na sastanku na vrhu kao promatrač sudjeluje i premijer Zoran Milanović. Prvog dana summita izrazio je uvjerenost da je Hrvatska sposobna svrstati se među uspješne zemlje koje uz racionalnu potrošnju uspijevaju osigurati rast i investicije. "Hrvatska je donijela racionalan, razuman i odgovoran proračun i to je, uz zadržavanje društvene empatije, jedini način kojim se može ići. Trošit će se kontrolirano, nema razbacivanja, a onda će samo najsposobniji u tom okviru uspjeti osigurati investicije", izjavio je Milanović dodajući kako vjeruje da je Hrvatska jedna od takvih država.

Pročitajte još:

- Bečki profesor ekonomije: Hrvatska ulazi u Europsku uniju u trenutku njezine dezintegracije

- Europa ponovno u krizi: Italija u recesiji, Španjolska u depresiji, nezaposlenost na rekordnoj razini

Foto: Flickr/EC, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram