Zatvori
Poslovni Puls
03/03/2012

Analitičari zbunjeni ovotjednom velikom korekcijom cijena plemenitih metala

Premda se cijena zlata u srijedu u svega neoliko sati stropoštala za gotovo stotinu dolara, analitičari koji duže prate tržište zapravo ne mogu objasniti koji je razlog tako nagloj cjenovnoj promjeni...

Neki analitičari smatraju kako je okidač za pad cijene zlata bilo svjedočenje guvernera američke središnje banke FED Bena Bernankea pred odborom za financije američkoga kongresa, budući da se iz njegovih riječi moglo naslutiti da središnja banka zasad ne namjerava pokrenuti novi krug kvantitativnog oslabljivanja dolara, piše SrebroZlato.

Ipak, ako se pozorno pročitaju Bernankeove riječi, u njima zapravo nema dramatičnih upozorenja. Štoviše, nastavak politike niskih kamatnih stopa zapravo se može smatrati i kao politika tiskanja novca bez pokrića, a što zapravo i jeste kvantitativno oslabljivanje. Dakle, proces obezvrjeđivanja dolara traje već desetljećima, a u zadnjih nekoliko godina se ubrzava. Svjedočenje američkog guvernera pred američkim kongresom ne mijenja ništa.

Postoje i analitičari koji smatraju kako je riječ o namjernome rušenju cijene plemenitih kovina od strane vodećih svjetskih banaka, kako bi se prikrilo stvarno stanje u globalnom financijskom sustavu, i kako bi se neodlučne ulagače koji razmišljaju o kupnji zlata otjeralo s tržišta i na taj način produžilo život postojećem monetarnom sustavu. Premda za takve tvrdnje ima logičkih razloga, njih je teško dokazati, budući da su to postupci skriveni od očiju javnosti.

Činjenica je da je cijena zlata zadnjeg dana veljače s 1784 dolara za uncu u roku od dva sata pala do 1688 dolara i 40 centi, no uskoro se ponešto oporavila, te je cijeli jučerašnji dan uglavnom lebdjela na razini oko 1720 dolara za uncu. Riječ je o padu od 3,7 posto, što je najveći jednodnevni pad cijene od rujna prošle godine.

Srebro je doživjelo još veći cjenovni udarac. Neposredno prije strmoglavoga pada, srebro je u srijedu u jednom trenutku dotaknulo 37 dolara i 50 centi za uncu, da bi u iduća dva sata doživjelo pravi debakl koji se zaustavio na razini nešto iznad 34 dolara za uncu. Jednodnevni pad od 10 posto na tržištu srebra nije viđen još od početka prošle godine. No, i cijena srebra također se uskoro donekle oporavila, te se u zadnjih nekoliko ovotjednih sati trgovanja kreće u uskome rasponu oko 35 dolara i 50 centi.

Treba ipak napomenuti kako su i unatoč snažnoj korekciji cijene zlata i srebra od početka godine još uvijek u pozitivnom teritoriju. Zlato se danas prodaje po 7,8 posto višoj cijeni nego na početku godine, dok je srebro na dobitku 24,1 posto. Dakle, golemi gubici zadnjeg dana veljače zapravo su samo poništili cjenovne dobitke što su ih zlato i srebro ostvarili u zadnjih 30 dana.

Pročitajte još:

- Ovo je baš sve što morate znati o ulaganju u zlato (INFOGRAFIKA)

- RAST: Cijena unce zlata u u samom jednom danu trgovanja zabilježila rast od dvadesetak dolara

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram