Zatvori
Poslovni Puls
05/03/2012

Drastično usporavanje: Kina ove godine očekuje gospodarski rast od "samo" 7,5 posto

Glasine su bile točne - kinesko gospodarstvo drastično usporava...

Kineski premijer Wen Jiabao snizio je ciljanu stopu rasta gospodarstva u 2012. na 7,5%, najnižu razinu u zadnjih osam godina. Pritom je istaknuo da će prvi prioritet vlade biti jačanje osobne potrošnje kako bi se gospodarstvo zaštitilo od pretjeranog oslanjanja na inozemnu potražnju i kapital.

Analitičari taj potez tumače kao nastojanje da se osigura manevarski prostor za uravnoteženje gospdoarstva i smanjivanje cjenovnih pritisaka uoči promjene vodstva u drugoj polovini godine.

Niža ciljana stopa rasta omogućit će Pekingu da presloži ključne mehanizme cjenovne kontrole i istodobno zaobiđe prijetnju ubrzavanja inflacije, kako bi monetarna politika mogla ostati ekspanzivna i omogućavati stabilan protok kredita malim i srednjim poduzećima.

"Cilj nam je poticati stabilan i snažan gospodarski razvoj, zadržati stabilnost cijena i otkloniti financijske rizike održavanjem opskrbe novcem na primjerenoj razini, uz oprezan i fleksibilan pristup", kazao je rekao je Wen u godišnjem izvješću pred kineskim parlamentom.

"Energično ćemo prilagođavati raspodjelu dohotka, povećati prihode skupina s niskim i srednjim primanjima, te poboljšati kapacitete za potrošnju", rekao je Wen, a prenosi HRT.

Pročitajte još:

- Proizvođači luksuznih superautomobila zabrinuti zbog “usporavanja” kineskog gospodarstva

- ČUDO: Kini je potrebno samo šest tjedana da “stvori” polovicu grčkog BDP-a

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram