Zatvori
Poslovni Puls
05/03/2012

Ipak nismo idioti: Gotovo polovica građana za smanjenje broja neradnih dana!

Kukuriku koaliciju podržava 46% hrvatskih građana, što je čak više nego na izborima, pokazuje novo istraživanje CRO-demoskop. HDZ pak ostvaruje lošiji rezultat nego na izborima - 22,9% prema 23,5%...

Lijeva koalicija okupljena oko SDP-a bilježi izbor od 46,1% što predstavlja porast podrške u odnosu na rezultate postignute na izborima kad je Kukuriku koalicija u deset domaćih izbornih jedinica zabilježila izbor od 41,1%. Istovremeno, ovaj rezultat predstavlja i povećanje potpore u odnosu na prošlomjesečno istraživanje kad je lijeva koalicija zabilježila 45,1%. Tako se čini da rezanje javne potrošnje kroz smanjeni proračun, kao niti blokade cesta hrvatskih mljekara kojima Vlada nije popustila, nije ugrozilo rejting vladajuće koalicije.

S druge strane HDZ je sa svojim koalicijskim partnerima (HGS i DC) zabilježila nešto slabiji rezultat u odnosu na izbore (22,9% prema izbornih 23,5%). Hrvatski laburisti su povećali svoj rejting (6,5% prema izbornih 5,2%).

Ivo Sanader je zadržao prvo mjesto na ljestvici negativnog doživljaja hrvatskih političara. Tako je u posljednjem istraživanju Sanader najnegativniji političar za 26,5% ispitanika/ca (prošli mjesec 23,1%). Na drugom je mjestu Vladimir Šeks s negativnim doživljajem od 18,4% (prema prošlomjesečnih 22,3%).

Jadranka Kosor se nalazi na trećem mjestu negativnog doživljaja s izborom od 13% (prije mjesec dana 15%). Radimir Čačić je najnegativniji političar nove vlasti s izborom od 9,4% (prema 8,9% iz prošlog mjeseca). „Svi političari“ su negativni izbor 8,9% ispitanika/ca, dok je premijer Zoran Milanović najnegativniji političar za 3,1% građana/ki. Među prvih deset političara u zemlji još su Slavko Linić (3,0%), Stjepan Mesić (2,2%), Ivo Josipović (1,7%) i Darko Milinović (1,1%).

A sada o onom prijedlogu rezanja neradnih dana...

Skoro polovica ispitanih smatra da treba smanjiti broj neradnih dana. Skoro jedna četvrtina ispitanika smatra da trebamo smanjiti broj neradnih dana jer trebamo više raditi kako bi izašli iz krize (24,1%), dok preko jedne petine njih smatra da imamo previše neradnih dana (21,8%). S druge strane najveći dio protivnika smanjenja broja neradnih dana smatra da nam to neće pomoći da se izvučemo iz krize (28,9%), dok ih 8,3% smatra da i sad previše radimo i da ne treba smanjivati broj neradnih dana. Protivljenje smanjenju broja neradnih dana zbog koristi koju bi zbog toga imali samo poslodavci ističe 5,8% ispitanika, dok njih 3,5% ne bi smanjivao broj neradnih dana već bi zabranilo popularno spajanje neradnih dana s vikendima. O ovoj temi njih 7,6% nije imalo stajalište.

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram