Zatvori
Poslovni Puls
06/03/2012

Čačić o zadržavanju rejtinga: Cijela Europa je na koljenima, a mi smo uspjeli zadržati kreditni rejting

Aleksandar Stanković sinoć je vodio HTV-ov Dnevnik Plus u kojem je gostovao Radimir Čačić. Teme su bile očekivane - kreditni rejting, cijene naftnih derivata...

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je kako Vlada objektivno ne može utjecati na cijenu goriva, no da u određenom trenutku može reagirati sugestijom ili smanjenjem trošarina. Ministar nije želio odgovoriti hoće li se to dogoditi kad litra benzina dosegne cijenu od 12 kuna izražavajući nadu da do toga neće ni doći. "Nadam se da će se u skoro vrijeme smiriti situacija s Iranom i da sukobi neće eskalirati", rekao je Čačić. Komentirao je kako je "taj graničnik postavio Slavko Linić".

Govoreći o investicijama, ministar Čačić je rekao kako će se tijekom sljedećeg tjedna znati konkretni projekti, ljudi odgovorni za njihovu provedbu i način na koji će se ti projekti financirati. Ponovio je kako će se ulaganja javnih poduzeća ove godine dići za najmanje 50 posto u usporedbi s prošlom godinom - na razinu od najmanje 1,8 milijardi. Izrazio je nadu da će se time probuditi i privatni sektor.

"Želimo zaustaviti slobodni pad BDP-a. Očekujemo povećanje od 0,8 posto nasuprot 2 posto pada kako procjenjuju analitičari. Ako to ne postignemo, u siječnju iduće godine morat ćemo odgovarati", rekao je Čačić.

Činjenicu da je agencija Fitch Hrvatskoj zadržala dosadašnji kreditni rejting, Čačić je nazvao golemim uspjehom.  "Cijela Europa je pala. Mi smo jedina vlada koja je to postigla", istaknuo je ministar. Podsjetio je kako su predstavnici te agencije boravili u Zagrebu i ovom su ocjenom potvrdili povjerenje koje imaju u Vladu.

Na pitanje Aleksandra Stankovića kako to da je na čelo HEP-a postavio Zlatka Koračevića, osobu koja nema ni znanja ni iskustva u energetskom sektoru, Čačić je rekao kako nam "trebaju lideri koji će znati nositi zadatke. Treba nam čovjek koji će znati organizirati tim koji će raditi".

Čačić je na kraju rekao kako je trenutno u tijeku prodaja njegovog udjela u Coningu, a očekuje da će cijela stvar biti okončana u idućih nekoliko mjeseci.

Pročitajte još:

- Radimir Čačić: Nije nemoguće da država proda INA-u i osnuje novu državnu naftnu kompaniju!

- Radujte se narodi: Radimir Čačić kaže da u slučaju njegovog neuspjeha možemo početi “umirati”

Foto: Flickr, Izvor: HRT/PoslovniPuls

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram