Zatvori
Poslovni Puls
06/03/2012

Svjetsko tržište: Pad uslužnog sektora eurozone, rast prinosa na španjolske i talijanske obveznice...

MI indeks uslužnog sektora eurozone, prema konačnim podacima, zabilježio je pad veći od očekivanja u veljači...

Tako je spomenuti pokazatelj iznosio 48,8 (očekivano 49,4). Najveći doprinos padu PMI indeksa imale su Španjolska i Italija (44,1). Njemačka je s druge strane, kao najveće gospodarstvo eurozone, zabilježila blagi rast te je PMI indeks uslužnog sektora u veljači iznosio 52,8 (očekivano 52,6). Trgovina na malo u eurozoni zabilježila je stagnaciju u siječnju na godišnjoj razini (očekivan pad od 1,5%), dok je na mjesečnoj razini zabilježen rast od 0,3 posto. Pri tome je zabilježen pad maloprodaje u segmentu hrane, pića i duhana od 0,9% godišnje dok neprehrambeni proizvodi bilježe rast maloprodaje od 1,1 posto.

Industrijske narudžbe u SAD-u, nakon rasta od 1,4% u prosincu zabilježile su pad u siječnju i to od 1,0% mjesečno. Na godišnjoj razini zabilježen je rast od 8,1% prvenstveno potaknut rastom narudžbi kapitalnih dobara od 11,7% godišnje.

Početak tjedna nije donio bitnije promjene u pogledu cijena američkih i njemačkih državnih obveznica, ali je europsko tržište bilo pod utjecajem razočaravajućih objava PMI indeksa, špekulacija o mogućem pooštravanju obuhvata kolaterala ESB-a, korekcije rasta kineskog gospodarstva (na 7,5%) te očekivanja ovotjednog pristanka privatnih investitora na restrukturiranje grčkog duga. Dionička tržišta zabilježila pad, a obveznice periferije (Španjolske i Italije) našle su se pod pritiskom uz rast prinosa. Pozitivan sentiment u na američko tržište donijela je vijest o iznadočekivanom rastu ISM indeksa, ali značajniji rast prinosa ograničen je aktivnom politikom niskih kamatnjaka FED-a, prenose RBA analitičari.

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram