Zatvori
Poslovni Puls
09/03/2012

U Njemačkoj će na najmanje 30 posto uredničkih pozicija u medijima MORATI biti žene?

Tristo vrhunskih njemačkih novinarki uputilo je zahtjev kojim traži da se uvedu strukovne kvote koje bi ženama osigurale minimalno 30 posto uredničkih pozicija u medijima...

U pismu upućenom na adrese 250 urednika diljem zemlje potpisnice kampanje Pro Quote upozoravaju na diskriminacijske uvjete u profesiji, javlja Večernji list.

Novinarke tvrde da se samo dva posto žena nalazi na mjestu glavnih urednika u 360 njemačkih dnevnih listova i tjednika te da su samo tri od ukupno 12 glavnih urednika na televiziji žene. Novinarke je na ovakav potez motiviralo uvođenje kvote od 30 posto žena u financijskom dnevniku Handelsblattu kao i poziv za formiranje kvota koji je 2011. Der Spiegelu uputila ministrica rada Ursula von der Leyen. Tada je Der Spiegel priznao da u uredništvu ima više gej muškaraca nego žena, ali je ubrzo ispravio spolnu neravnotežu. Isti je slučaj i u Suddeutche Zeitungu gdje žene čine polovicu zaposlenih, no samo su dvije od njih na uredničkim pozicijama kojih je ukupno 22.

Kad je riječ o ženskim pravima u novinarskoj profesiji, Njemačka nije usamljena. Slično je i u Velikoj Britaniji gdje je istraživačica Kirae Cochrane u jednomjesečnom praćenju medija uočila da 78 posto članaka u britanskim novinama pišu muškarci, prenosi Večernji.

Ako se kvote uvedu, ovo neće biti prvi slučaj takve prakse u Njemačkoj. Još  2010. godine Deutsche Telekom postao je prva kompanija koja je uvela kvotu od 30 posto zastupljenosti žena.

Pročitajte još:

- Njemački Bild izaziva: Uredništvo kupilo dvije grčke obveznice koje sada odbija zamijeniti za nove

- EPH-ov njemački suvlasnik WAZ pregovara oko prodaje svog medijskog biznisa u Srbiji

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram