Zatvori
Jasmin Hadzic
09/03/2012

Vrijeme je da se MUP konačno jasno i nedvosmisleno očituje oko ove panike s piratskim softverom

Internetom je zavladala nemala panika nakon što je policija (po Interpolovom nalogu) uhitila dvojicu nesretnih Kaštelana zbog "skidanja" piratskog softvera..

Na pitanje Novog lista o "dokaznim radnjama" (čitaj: prisluškivanju) u slučajevima softverskog piratstva, MUP je odgovorio ovako:

"Posebne dokazne radnje se ne mogu provoditi prema osobama koje 'skidaju' i za vlastite potrebe pohranjuju muziku, filmove, fotografije i druga djela zaštićena autorskim pravima. Naime, u cijenu svih elektroničkih medija (CD-a, DVD-a, USB stickova, eksternih tvrdih diskova) ugrađena je i naknada za zaštitu autorskih prava te se snimanje i reprodukcija za vlastite potrebe ne smatraju kaznenim djelom."

Nakon "slučaja" u Kaštelima MUP daje dodatno obrazloženje:

"U spomenutom slučaju nije bilo primjene posebnih dokaznih radnji niti se radilo o podnošenju kaznene prijave radi 'skidanja' računalnih igrica i filmova s interneta pa samim time nema niti kontradiktornosti u odnosu na tumačenje MUP-a koje je citirano. Naime, tijekom provedenog kriminalističkog istraživanja je utvrđeno da su dvojica osumnjičenika, protivno odredbi čl. 109. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, na svojim osobnim računalima neovlašteno reproducirala računalne programe i igrice bez odobrenja, tj. kupljene licence za reproduciranje odnosno korištenje računalnog programa, čime su oni povrijedili autorska prava više autora, odnosno nositelja autorskih prava za predmetne računalne programe i igrice."

Naglasak je na onom dijelu "reproducirala".

Ako ćemo "reproduciranje" tumačiti kao "prženje" na CD/DVD/USB i dijeljenje/prodaju prijateljima, susjedima, rodbini, klincima iz susjedne ulice - onda zaista nema razloga za veliku dramu i paniku.

S druge strane, ukoliko MUP "reproduciranje" interpretira kao "korištenje", onda smo svi zajedno u velikim problemima jer u tom slučaju nije nemoguće da Vam specijalci banu na vrata zbog novog albuma Justina Biebera kojeg ste prije pet minuta "skinuli" s Interneta.

Stoga, predlažemo MUP-u da jasno i nedvosmisleno objavi o čemu je ovdje točno riječ i zaustavi neracionalnu paniku koja se ovih dana širi hrvatskim dijelom Interneta.

Što mislite o ovoj temi? Javite se u komentarima...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram