Zatvori
Poslovni Puls
11/03/2012

U međuvremenu u Švicarskoj: Građani na referendumu rekli NE produženim godišnjim odmorima!

Švicarski glasači odbacili su na referendumu prijedlog da se najmanji plaćeni godišnji odmor zaposlenih produlji sa četiri na šest tjedana, nakon što su tvrtke upozorile da bi to moglo ugroziti konurentnost i radna mjesta. Prijedlog je odbilo 67% birača, izvijestila je švicarska televizija...

Incijativu produljenja godišnjih odmora pokrenuo je sindikat "Travail Suisse" koji je tvrdio da je četverotjedni odmor nedovoljan zbog pritiska posla koji se uvelike povećao posljednjih desetljeća uzrokujući stres i zdravstvene probleme, javlja HRT.

"Travail Suisse" rekao je da se referendum održao u nepovoljnom trenutku zbog zabrinutosti gospodarskim stanjem povezanima s krizom u eurozoni. "U kampanji širenja straha protivnici incijative su se koristili osjećajem nesigurnosti radnika", poručili su iz sindikata.

Glavna udruga poslodavaca, koja je žestoko lobirala protiv prijedloga, pozdravila je rezultat rekavši da "on znači pozitivan odgovor održavanju konkurentnosti švicarskih tvrtki i osiguravanju radnih mjesta".

U Švicarskoj zaposlenici prosječno imaju pravo na odmore od oko pet tjedana jer mnoge tvrtke nude dulji odmor od minimalno propisanog. Pozivajući se na činjenicu da je u posljednjih 15 godina proizvodnost porasla 20%, a realne plaće samo 4%, sindikati smatraju da radnike treba nagraditi tako da im se od 2018. plaćeni godišnji odmor produlji s četiri na šest tjedana. Prikupili su mnogo više od potrebnih 100.000 potpisa za raspisivanje referenduma o tom pitanju.

A za kraj pogodite što bi se dogodilo kada bi ovakav referendum o godišnjim odmorima proveli kod nas u Hrvatskoj?

Ipak smo mi Švicarska u "nastajanju"...

Pročitajte još:

- Uređena država: Žestoko kritizirani guverner Švicarske narodne banke ipak podnio ostavku zbog supruge

- Švicarske banke će otkriti Amerikance koji svoje milijune skrivaju od američke porezne uprave?

Foto: Arhiva

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram