Zatvori
Poslovni Puls
12/03/2012

Velike europske zrakoplovne kompanije zabrinute zbog novog poreza na emisiju ugljičnog dioksida

Airbus i šest europskih zrakoplovnih kompanija, u pismima upućenima čelnicima vlada Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Španjolske, kritiziraju europski porez na emisiju ugljičnog dioksida, doznaje se iz službenih izvora...

Airbus, British Airways, Virgin Atlantic, Lufthansa, Air France, Air Berlin i Iberia u pismima ističu da žele upozoriti europske čelnike na gospodarske posljedice tog poreza, koji predstavlja neprihvatljivu prijetnju njihovu sektoru, navodi izvor.

Inicijativa, o kojoj je u nedjelju pisao Financial Times, na tragu je polemike koju je prošli tjedan potaknula Kina otkazavši narudžbu 45 Airbusovih zrakoplova zbog tog poreza.

"Kina je blokirala kupnju Airbusovih zrakoplova koju su planirale kineske kompanije, reagirajući time na sporni europski namet na ispuštanje ugljičnog dioksida", kazao je prošli tjedan čelnik Airbusove matične tvrtke EADS Louis Gallois.

Podsjetimo, europski zakon, koji je stupio na snagu 1. siječnja, propisuje da sve zrakoplovne tvrtke koje lete u EU moraju otkupiti 15 posto svojih emisija CO2, odnosno 32 milijuna tona. Tomu se protivi 26 od 36 država članica Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva, među kojima su Kina, SAD i Rusija.

Pročitajte još:

- Svjetske zrakoplovne kompanije do 2030. godine naručit će zrakoplove vrijedne 4 bilijuna dolara

- Niskobudžetni avioprijevoznik EasyJet sa svojim električnim pogonom najavljuje revoluciju

Foto: Flickr, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram