Zatvori
Poslovni Puls
14/03/2012

EU sprema istragu protiv velikih telekomunikacijskih kompanija zbog mogućeg kartelskog dogovora

Najveće europske telekomunikacijske kompanije mogle bi postati predmetom istrage Europske komisije koja želi utvrditi jesu li direktori na sastancima kršili europske propise o ravnopravnom tržišnom natjecanju, piše Financial Times, a prenosi HRT...

U prvoj fazi istrage europski dužnosnici za zaštitu tržišne utakmice zatražili su informacije o razgovorima čelnika pet najvećih europskih telekomunikacijskih grupa koji su se sastajali kako bi raspravljali o pitanjima vezanim za tu industriju.

Skupina čelnika nazvana E5 počela se sastajati 2010. a obuhvaćala je čelnike četiri nekadašnja nacionalna monopolista Deutsche Telekoma, France Telecoma, Telecom Italije i Telefónice kao i britanske grupe Vodafone. Teme razgovora kretale su se u rasponu od izazova koje su predstavljali američki tehnološki divovi poput Googlea i Applea do usklađivanja tehnoloških platformi, primjerice za mobilna plaćanja.

Europska komisija još nije pokrenula službenu istragu, ali odluka da se zatraže informacije predstavlja prvi korak u prikupljanju dokaza. Europski dužnosnici počeli su istragu upućivanjem upitnika udruženju GSMA koje predstavlja telekomunikacijsku industriju i nedavno je preuzelo aktivnosti u međuvremenu raspuštenog E5.

Nije poznato istražuje li Komisija u slučaju E5 konkretno pitanje ili mogući sporazum sklopljen na spornim sastancima.

Pročitajte još:

- I ovce i novce: HT, Vipnet i Tele2 pod istragom zbog sumnje u namještanje cijena mobilnih usluga

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram