Zatvori
Poslovni Puls
16/03/2012

SRAMOTNO: Afrika gladuje, a prosječni Amerikanac godišnje baci oko 180 kilograma hrane!

U svijetu se danas baca od 30 do 50 posto proizvedene hrane, poručuju stručnjaci koji su se ovoga tjedna okupili na skupu posvećenom hrani i poljoprivredi u Chicagu...

Prosječni Amerikanac svaki mjesec baci oko 15 kilograma hrane, vrijedne oko 40 američkih dolara. To znači da na godinu svaka osoba u SAD-u baci oko 180 kilograma hrane, prenosi HRT.

Prema podacima američke agencije za zaštitu okoliša, hrana je najveći dio američkog smeća i na godinu na odlagalištima završi oko 33 milijuna tona hrane. Tako, primjerice, na smetlištima završi oko 23 posto svih proizvedenih jaja.

Kako je poljoprivreda jedan od najvećih svjetskih potrošača vode, energije i kemikalija te jedan od velikih proizvođača stakleničkih plinova, smanjenje količine bačene hrane bio bi jednostavni način da se smanji stres za okoliš.

U bogatijim zemljama jestivo voće i povrće završi na odlagalištima zato što nije dovoljno lijepo prema standardima trgovaca te zbog toga što se pokvarilo u hladnjacima ili nije pojedeno u restoranima. U zemljama u razvoju dosta se hrane pokvari već zbog toga što se ne uskladišti na odgovarajući način ili zbog loše prometne povezanosti.

Bilo bi zanimljivo vidjeti jedno istraživanje o bačenoj hrani u Hrvatskoj...

Pročitajte još:

- SRAMOTNO: Kraj plodne slavonske zemlje mi luk uvozimo iz Kine, salatu iz Danske, a jagode iz Perua!

- Nije da Vas želimo uvrijediti, ali jednostavno ste predebeli kao i 80 posto Vaših prijatelja

Foto: gingerrlily.files.wordpress.com

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram