Zatvori
Poslovni Puls
19/03/2012

Tržište novca: Rast tržišnog tečaja EUR/HRK

U petak su na svjetskim deviznim tržištima prevladavali deprecijacijski pritisci na dolar u odnosu na euro...

Nakon početnog blagog pada tečaja EUR/USD s 1,308 na 1,305 dolara za euro, tečaj je do kraja dana bilježio rast te je trgovanje zatvoreno na razini od 1,318 dolara za euro. Deprecijacijski pritisci na euro bili su rezultat objave stope inflacije u SAD-u u veljači, koja odražava razmjerno snažan rast cijena nafte.

Nakon spuštanja tržišnog tečaja EUR/HRK na najnižu razinu ove godine (7,508 kuna za euro), petak je na domaćem deviznom donio razmjerno snažan rast tečaja. Tako je tečaj uslijed povećane korporativne potražnje za devizama dospio na razine od oko 7,538 kuna za euro. Ipak, na spomenutim razinama je došlo do korekcije istog te je dan završio na razinama oko 7,530 kuna za euro.

Najavljena je i aukcija trezorskih zapisa i to 30 mil. eura trezoraca uz valutnu klauzulu (naspram 4 mil. koji dospijevaju) što bi moglo imati blagi aprecijacijski učinak za domaću valutu u odnosu na euro.

Srednji tečaj EUR/HRK na tečajnici HNB-a za danas iznosi 7,512903 kuna za euro.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram