Zatvori
Poslovni Puls
21/03/2012

Twitter proslavio šesti rođendan: Neobični SMS eksperiment postao je društvena mreža s 500 milijuna korisnika

Popularna mikro-društvena mreža Twitter danas službeno slavi svoj šesti rođendan...

Na današnji dan prije šest godina, "izumitelj" Twittera Jack Dorsey objavio je svoj prvi "tweet". Twitter se tada zvao "Twttr", a Dorsey je napisao "just setting up my twttr". I nevjerojatna pustolovina je počela...

Šest godina kasnije, mali SMS servis pretvorio se u punokrvnu društvenu mrežu s više od 500 milijuna korisnika (iako je navodno polovica korisničkih računa neaktivna). U Hrvatskoj Twitter korisi oko 20.000 korisnika, što je smiješno malo u odnosu na Facebook.

Iako smo svi očekivali da će Facebook u jednom trenutku progutati Twitter, to se nije dogodilo - Twitter je nastavio postojati kao zasebna i često vrlo osebujna platforma za online komunikaciju. Mnogi su ga pokušali kopirati ili kupiti, ali bez većeg uspjeha. Twitter je bespovratno ušao u mainstream kulturu iako se mnogima još uvijek pojavi upitnik iznad glave na spomen te društvene mreže.

Twitter korisnicima omogućuje slanje kratkih (140 znakova) poruka i praćenje drugih korisnika u realnom vremenu zbog čega je iznimno popularan među medijima i novinarima, te celebrityjima koji su dobili još jedan sjajan alat za interakciju sa svojim fanovima.

Bilo je i onih inovativnih pokušaja korištenja Twittera, pa smo tako prošle godine dobili i prvi hedge fond koji se oslanja gotovo isključivo na "ton" Twitter poruka kako bi pronašao pravo vrijeme za ulaganje.

Twitter je doživio vrhunac slave tijekom prošlogodišnjeg "Arapskog proljeća" kada je bio korišten kao platforma za organizaciju prosvjeda, ali i medijsko praćenje istih. Zbog toga je u jednom trenutku čak postojala mogućnost nominacije Twittera za Nobelovu nagradu za mir.

Iako Twitter još uvijek nije uspio postati "pravi" biznis, barem ne onako kako bi to volio vidjeti Wall Street, Twitter je  puno više od još jedne inovativne kompanije iz Silicijske doline.

Ako Vam još uvijek nije jasno zbog čega mnogi od nas danas više ne mogu zamisliti radni dan bez Twittera, ne brinite - niste jedini. Morat ćete nam se pridružiti i otkriti svu privlačnost Twitter komunikacije...

PoslovniPuls je od samog početka iznimno aktivan na Twitteru gdje komuniciramo s više od 2.000 pratitelja, svakako nam se pridružite na @poslovnipuls.

Obećavamo - nećete požaliti!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram