Zatvori
Poslovni Puls
22/03/2012

Credit Suisse spašava dan: U narednim mjesecima slijedi ubrzani oporavak globalne ekonomije

Moguće je da će se globalna ekonomija u narednim mjesecima ubrzano oporavljati od posljedica duboke recesije, prognozirali su analitičari švicarskog Credit Suissea...

Pri tome se može očekivati izvjesno jačanje tempa ekonomskog oporavka, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje ekonomski uspon potvrđuje značajno povećanje slobodnih sredstava u bilancama kompanija. Kina, međutim, zasigurno namjerava koliko-toliko usporiti rast svoje ekonomije, kako bi obuzdala inflaciju. U Europi se može očekivati rast na razini "apsolutne nule". Dinamika će biti krajnje suzdržana ali pozitivna, pošto će dobri rezultati Njemačke pokriti slabe rezultate perifernih zemalja regije, poručuju analitičari švicarskog Credit Suissea.

- Svjetlo na kraju tunela: Šefica MMF-a kaže da globalna ekonomija pokazuje znakove oporavka

Procjena analitičara Credit Suissea je optimističnija od prognoza mnogobrojnih eksperata koji strahuju da će se duboka recesija u eurozoni u prvom polugodištu negativno odraziti na rezultate u cijeloj 2012. godini. U Europi već pokrenut umjeren drugi val krize, evidentan od četvrtog tromjesečja 2011. godine, ali za regiju u cjelini to predstavlja sasvim neznatan pad ekonomskog rasta - najveća negativna dinamika zapaža se samo u malim zemljama (udjel Grčke u BDP-u eurozone je ispod 2,5 posto), dok je u Njemačkoj pad bio zanemarlv i kratkotrajan.

"Rezultati većine istraživanja ukazuju na poboljšanje situacije i prognoziraju oporavak Europe poslije kratkoročnog pada već u narednim mjesecima, s tim što će vodeću ulogu imati Njemačka", kažu u Credit Suisseu.

Prema ocjeni švicarske banke, ruske kompanije bi mogle osjetiti izvjesno smanjenje narudžbi zbog pada u eurozoni, ali pošto je ekonomija Njemačke znatno stabilnija od ostalih zemalja eurozone, a posljednji podaci ulijevaju optimizam u narednim mjesecima, europska kriza neće znatnije utjecati na Rusiju.

Credit Suisse smatra da su dugovi Grčke uglavnom osigurani, u krajnjoj liniji u sljedećih godinu-dvije, tokom kojih će MMF i zemlje eurozone odobravati kredite za isplatu obveznica.

Najveću bojazan u eurozoni sada izazivaju dužničke obveze Portugala, a ostaju neki problemi kad je u pitanju Španjolska. U isto vrijeme Italija smanjuje proračunske rashode i provodi značajne reforme zakona o radu kako bi podigla efikasnost nacionalne ekonomije, što će najvjerojatnije anulirati i proračunski deficit već 2013. i postepeno smanjiti dužničko opterećenje.

Pročitajte još:

- The Economist: Čini se kako smo izbjegli najgore, sve upućuje na oporavak svjetskog gospodarstva

- Dok Hrvatska pada Amerika raste: Rast američkog BDP-a revidiran na 3 posto!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram