Zatvori
Jasmin Hadzic
27/03/2012

RAZBIJEN MIT: Banke donose rizičnije poslovne odluke ako imaju više žena u svojim Upravama!

Nećete vjerovati, ali istraživanje njemačkog Bundesbanka pokazalo je da veći broj žena u Upravi pridonosi faktoru rizika bankarskog poslovanja...

Nije tajna da je financijskim sektorom raširen mit o ženama kao manje-rizičnim i sigurnijim "upraviteljima" i menadžerima.

No, ovo istraživanje njemačkog Bundesbanka pokazuje nešto sasvim drugo...

Banke u čijim Upravama sjedi više ženskih bankara - sklonije su rizičnijim oblicima poslovanja, stoji u rezultatima istraživanja njemačkog Bundesbanka. Zanimljivo, u samom Bundesbanku se ograđuju od zaključaka ovog istraživanja kojeg su za njemačku središnju banku provela grupa američkih i njemačkih sveučilišnih profesora.

Autori su za potrebe istraživanja analizirali sastave Uprava velikih njemačkih banaka od 1994. do 2010. godine.

Iako će mnoge iznenaditi činjenica o uvećanju rizika s više ženskih članova Uprave, autori istraživanja objašnjavaju kako postoje dva logična objašnjenja. Prvo je činjenica da menadžerice i direktorice uglavnom imaju nešto manje poslovnog iskustva od njihovih muških kolega, pa su sklonije rizičnijim potezima i odlukama. Drugo je mogućnost da prisutnost žena u Upravama razbija atmosferu "muškog kluba" što može pridonijeti rastu internih konflikata i trzavica.

Valja napomenuti kako ovo istraživanje dolazi u trenutku kada njemačka ministrica rada Ursula von der Leven žestogo zagovara uvođenje tzv. "ženskih kvota" za Uprave najuspješnijih njemačkih kompanija.

Istraživanje Bundesbanka također je pokazalo kako veći broj "doktora znanosti" u Upravama zmanjuje faktor rizika, dok mlađi direktori doprinose rizičnijem obliku poslovanja.

Cijelo istraživanje možete preuzeti ovdje (PDF).

Pročitajte još:

- Čemu čuđenje: Vlada u Nadzorni odbor Hrvatskih autocesta poslala bivšu misicu Natašu Munitić

- Evo zašto tabloidi ponovno pišu o najljepšoj (nesuđenoj) bankarici iz Švicarske

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram