Zatvori
Poslovni Puls
28/03/2012

Veliki povratak ACTA-e: Europski sud za ljudska prava ipak neće odlučivati o sudbini omraženog sporazuma

Europski parlament glasao je jučer protiv prosljeđivanja spornog sporazuma ACTA Europskom sudu za ljudska prava, koji je trebao utvrditi krše li njezine odredbe postojeća prava i obveze građana Europske unije, javlja The Wall Street Journal...

21 zastupnik Međunarodnog odbora za trgovinu glasao je protiv slanja ACTA-e na reviziju Sudu za ljudska prava, pet ih je bilo protiv, a dvoje suzdržanih. Odluka Parlamenta znači da će se postupak odlučivanja o ratifikaciji sporne ACTA-e dodatno ubrzati, a konačna odluka bit će donesena 29. ili 30. svibnja na sjednici Parlamenta, prenosi Index.

"Odluka oko ratifikacije ACTA-e je čisto politička i trebala bi ostati u rukama Parlamenta", objasnili su pojedini zastupnici.

Revizija ACTA-e na Europskom sudu za ljudska prava trebala je na neki način odstraniti sve dvojbe o potencijalnim neslaganjima sporazuma sa zakonodavstvom Europske unije, odnosno utvrditi krše li se sporazumom ljudska prava i slobode. Europski parlament takav je potez ocijenio nepotrebnim i odlučio ubrzati postupak.

Protivnici ACTA-e sada barem imaju točno poznati vremenski rok u kojem mogu reagirati. Nakon 30. svibnja i konačne odluke Europskog parlamenta, ma kakva ona bila, povratak u prošlost više neće biti moguć.

Pročitajte još:

- Europska komisija: Podcijenili smo moć društvenih mreža u svezi donošenja ACTA-e

- Anonymousi stižu u pomoć prezaduženim Grcima: Obrisat ćemo Vaše dugove!

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram