Zatvori
Poslovni Puls
28/03/2012

Ništa od proljetnog optimizma: OECD upozorava na nastavak europske dužničke krize

A baš se činilo da je Europa konačno pronašla put izlaska iz dužničke krize...

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) ocijenila je eurozona još uvijek daleko od izlaska iz krize te kako će, ukoliko želi postići taj cilj, morati povećati svoj fond za pakete pomoći državama članicama na trilijun eura, prenosi Index.

- Nouriel Roubini: Iako situacija izgleda nešto optimističnije, evo što nas sve može baciti u novi kaos

Šef OECD-a Angelo Gurria tvrdi da su banke u zemljama eurozone još uvijek preslabe te da države članice moraju mnogo raditi da bi njihova gospodarstva postala snažnija. Eurozona, tvrdi, mora investitorima pokazati da ima snage i volje, ali i odlučnost da promijeni postojeće stanje.

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbila je takav prijedlog te pristala samo na trenutno povećanje od 700 bilijuna eura. Mnogi strahuju kako eurozona neće izdržati još jedan bailout, a ukoliko do njega dođe. Do sada su paket pomoći primile Grčka, Republika Irska i Portugal.

Sljedeća "žrtva" krize mogla bi biti Španjolska, čiji su ekonomisti potvrdili da se zemlja ponovno nalazi u recesiji. Stručnjaci se pitaju: Može li eurozona preživjeti još jedan bailout?

Pročitajte još:

- Nobelovac Joseph Stiglitz: Stezanje remena će izazvati potpuni kolaps europskih gospodarstava

- ŠUŠKA SE: Njemačka će u novi krizni fond za spašavanje eurozone uplatiti dvostruko više nego što je planirano

Foto: Arhiva

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram