Zatvori
Poslovni Puls
30/03/2012

Nezavisni istražitelji otkrili pravu istinu o radnim uvjetima u tvornici koja proizvodi iPad i iPhone

Nezavisna istraga otkrila je "ozbiljne probleme" u radnom procesu u kineskim tvornicama koji za Apple proizvode iPhoneove i iPadove...

US Fair Labor Association je zatražio od Applea da istraži kakvi su radni uvjeti u tvornicama Foxconn nakon što su dobili informacije o prekovremenom radu i lošoj sigurnosti radnika. FLA tvrdi da je sada postigla dogovor da se smanji broj radnih sati te da radnici budu bolje zastupljeni. Apple tvrdi da je u potpunosti prihvatio preporuke iz izvještaja, piše BBC, a prenosi Index.

- Pogledajte kako izgleda život kineskih tinejdžera koji sastavljaju vaše iPhoneove (VIDEO)

"Dijelimo cilj FLA da se poboljšaju životi i podigne ljestvica za proizvođačke kompanije svugdje", napisao je Apple u priopćenju. Nalazi istrage su objavljeni u trenucima kada je Appleov izvršni direktor Tim Cook posjetio tvornice Foxconn. Cook je u srijedu posjetio tehnološki park Zhengzhou u kojem radi 120 tisuća ljudi.

Zbog serije samoubojstava koja su se prošle godine dogodila u tvornicama Foxconn javnost se počela pitati o uvjetima u kojima radnici rade. Prošlog mjeseca je Apple objavio da će u pregled tvornica poslati nezavisne inspektore iz FLA. To je bila jedna od najvećih istraga koju je u povijesti napravila neka američka kompanija u inozemstvu, a njezini rezultati su otkrili da radnici često rade i više od 60 sati tjedno i ponekad sedam dana zaredom bez slobodnog dana, prenosi Index.

Drugi problemi navedeni u istrazi su neplaćeni prekovremeni sati i zdravstveni i sigurnosni nedostatci. Prosječna mjesečna plaća u te tri tvornice je od 360 do 455 dolara. Nedavno je Foxconn podigao plaće za oko 25 posto. FLA je izvijestila da je Foxconn pristao ispuniti standarde te organizacije do srpnja 2013. godine.

U tom paketu moraju smanjiti broj tjednih radnih radnika na 49, što je i dozvoljena granica po kineskom zakonu. Kompanija će zbog manjeg broja sati morati zaposliti tisuće novih radnika. Izvješće je ponovno otkrilo stari problem o kojem se već ranije dosta pisalo - da se jeftina, ali popularna potrošačku robu često proizvodi u jadnim uvjetima u zemljama u razvoju.

Foxconn zapošljava 1,2 milijuna radnika u Kini koji rade proizvode za Apple, ali i za Microsoft, Hewlett-Packard i druge kompanija.

Pročitajte još:

- Šef tvornice Foxconn koja proizvodi iPhone i iPad svojih milijun radnika usporedio sa “životinjama”

- SAD prošle otvorile milijun novih radnih mjesta – Appleova kineska tvornica: 300.000

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram