Zatvori
Poslovni Puls
03/04/2012

Svjetsko tržište: Problematična nezaposlenost u eurozoni, pad desetogodišnjeg talijanskog prinosa...

Stopa nezaposlenosti u eurozoni zabilježila je blagi rast te je u veljači iznosila 10,8% što je njena najviša razina u posljednjih 14 godina. Pri tome je najviša stopa nezaposlenosti zabilježena u Portugalu (15%), Slovačkoj (14%) te Španjolskoj (23,6 posto)...

PMI indeksi prerađivačkog sektora Italije, Njemačke i Velike Britanije zabilježili su rast veći od očekivanja u ožujku. Tako je spomenuti pokazatelj u Italiji iznosio 47,9 (očekivano 47,7), u Njemačkoj su konačni rezultati zabilježili rast na 48,4 (očekivana potvrda prvih rezultata od 48,1) dok je u Velikoj Britaniji PMI indeks prerađivačkog sektora iznosio 52,1. Jedino je u Francuskoj spomenuti pokazatelj, prema konačnim podacima zabilježio pad i to s 47,6 na 46,7.

Posljedično je i PMI indeks u eurozoni ostao na 47,7 što predstavlja usporavanje prerađivačkog sektora osmi mjesec za redom. ISM indeks prerađivačkog sektora zabilježio je rast u ožujku (53,4) signalizirajući tek blagi oporavak.

Talijanske obveznice predvodile su potražnju i porast cijena rizičnije dužničke imovine, a dodatnu podršku pronašle su i u optimizmu glede globalnog oporavka budući da je objava prerađivačke industrije Kine za ožujak bila iznad tržišnih očekivanja.

Uz dobru likvidnost, smirenje na europsko tržište donijela je i odluka s kraja tjedna o nastavku funkcioniranja privremenog i trajnog mehanizma pomoći državama eurozone u poteškoćama (EFSF i ESM) čiji je zajmodavni kapacitet porastao na 700 mlrd. eura. Desetogodišnji talijanski prinos pao je na 5,11% .Njemačke obveznice našle su se pod pritiskom po prvi put u posljednjih pet dana nakon što je država prodala 3,27 mlrd. eura šestomjesečnih zapisa.

Na američkom tržištu dan je započeo uz rast cijena pod utjecajem nepovjerenja u jačinu gospodarskog opravka pa se i desetogodišnji prinos spustio s najviših tjednih razina na 2,19%. Ipak na dnevnoj razini nisu zabilježene promjene, prenose RBA analitičari.

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram