Zatvori
Poslovni Puls
05/04/2012

BALKANSKA POSLA: Hrvatske, slovenske i srbijanske željeznice godišnje gube stotine milijuna eura!

Ambiciozan projekt povezivanja svih regionalnih željeznica radi bržeg transporta roba i većih ušteda u teretnom prometu preko Paneuropskog koridora X i dalje je na slijepom kolosijeku, iako je od inicijative za osnivanje zajedničkog hrvatsko-srpsko-slovenskog željezničkog konzorcija prošlo više od godinu i pol dana...

Čelnici poduzeća tvrdili su u listopadu 2010. da je pokretanje kompanije Cargo 10 gotova stvar. Obećavali da će zajednička tvrtka svima donijeti korist, ali je vrijeme pokazalo da zasad nisu bili u pravu. Iako je osnivanje Cargo 10 svim zemljama trebalo donijeti desetke pa i stotine milijuna dobiti, projekt je zajedničke željezničke kompanije do danas ostao samo mrtvo slovo na papiru. Mediji potpuno opravdano upiru prstom i upozoravaju da to što se događa od 2010. do danas s projektom Cargo 10 ide ponajprije na ruku Bugarima i Rumunjima. Njihova željeznička poduzeća za razliku od nas očito dobro prepoznaju vlastite poslovne interese, jer se posljednjih godina u rumunjske i bugarske željeznice dosta ulaže. Modernizacijom vlastite željezničke infrastrukture time još više preusmjeravaju teretni promet na Paneuropski koridor IV, iako se dobro zna da je ta prometna veza gotovo 900 kilometara dulja, a time i osjetno skuplja opcija od Koridora X, koji zapadnu Europu preko Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije povezuje s Istanbulom i grčkom lukom Igoumenitsa. Teretni je promet trenutačno tako organiziran da, primjerice preko Ljubljane, Zagreba i Beograda, do Istanbula i obratno vozi samo 700 vlakova na godinu , a Koridorom IV čak njih sedam tisuća, piše Vjesnik.

"Zbog organizacijskih promjena u Željeznicama Srbije nisu se stekli svi preduvjeti za osnivanje tvrtke tako da se nije ni mogao imenovati direktor" potvrdila je Vjesniku šefica korporativnih komunikacija HŽ-a, Mihaela Tomurad Sušac. Zajednička tvrtka Cargo 10 trebala je naime, prema protokolu koji su u Beogradu još početkom rujna 2010. dogovorili predstavnici srpskih, slovenskih i hrvatskih željeznica, imati tri direktora i sjedište u Ljubljani, s obzirom na to da je Slovenija već članica Europske unije. Profit se namjeravao dijeliti na tri dijela, a članice bi imale po trećinu vlasničkog udjela.

Na Vjesnikov upit o tome u kojoj je zapravo fazi ideja o osnivanju tvrtke Cargo 10, odnosno koliko ljudi s hrvatske strane zapravo radi na njemu, iz HŽ Holdinga je došao samo diplomatski odgovor. U projektu, odgovorili su, trenutačno sudjeluju radne skupine iz područja proizvodnje, odnosno pogranične logistike, razmjene podataka u elektroničkom obliku, prometa vlakova.

Pročitajte još:

- Kinezi u Iranu grade željezničku mrežu vrijednu 13 milijardi dolara

- SAD ulažu 53 milijarde dolara u projekt brze međugradske željeznice

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram