Zatvori
Poslovni Puls
09/04/2012

Osnivač Microsoft Hrvatska: ICT sektor u Hrvatskoj pokazuje bolje rezultate od ostatka gospodarstva

Osnivač Microsoft Hrvatska, hrvatske podružnice američkog softverskog diva, u zanimljivom intervjuu za Večernji list progovorio je o brojnim aktualnim temama. Dotakao se rada Vlade, privatizacije, obrazovanja i budućnosti ICT sektora u Hrvatskoj...

Goran Radman danas ima vlastitu konzultantsku tvrtku Sense Consulting. Tvrtka "proizvodi" softverska rješenja te implementira projekte i savjetuje Vlade na tri kontinenta.

Donosimo nekoliko najzanimljivijih dijelova intervjua:

U Hrvatskoj je slučaj Petrokemije otvorio pitanje nastavka privatizacije. Kakav je vaš stav?

Naša je privatizacija bremenita poznatim tranzicijskim problemima i uglavnom je dala loše gospodarske i socijalne rezultate. Široka je javnost s pravom skeptična prema tome, a ekonomska struka i pravni sustav nisu ponudili zadovoljavajuća rješenja za popravak stvorene štete. Istovremeno, država je dovedena u nezavidnu financijsku i ekonomsku situaciju iz koje se, u ovim općim svjetskim okolnostima recesije, teško može izvući bez svježeg, uglavnom vanjskog, investicijskog kapitala. Nadajmo se samo da će ti projekti donijeti željeni kapital, dinamizirati gospodarstvo i omogućiti odgovarajući transfer znanja i tehnologija potreban za novi razvoj i nova radna mjesta.

Čini se da se kadrovska politika nove vlasti ne temelji na kompetencija, nego više na stranačkoj pripadnosti ili prijateljstvima. Jeste li očekivali takav razvoj događaja?

Hrvatska je mala zemlja, a broj je kompetentnih ljudi koji su na raspolaganju za ozbiljne javne zadaće ograničen. Ako se odabiru izvršitelji pristupa samo po političkom kriteriju, svjesno se taj broj reducira na još manji. Istovremeno, vlast je dobila povjerenje za promjene i preuzela odgovornost za rezultate. Rezultati će na kraju biti i jedini mjerodavan kriterij za ocjenu uspješnosti kadrovskih rješenja. Osobno, ne bih pridavao preveliku političku pažnju tim pitanjima, ali očekujem da ozbiljna javnost i dalje odgovorno propituje ponuđena rješenja.

Drugo je pak pitanje kako povećati broj kompetentnih za poslove javne uprave i osigurati transparentnost i učinkovitost njihova rada. Očekivali smo da će formiranje specijaliziranih državnih agencija pridonijeti reformama i provjetravanju administracije te stvoriti više mogućnosti za specijalističku suradnju javnog i privatnog sektora, ali to se dogodilo samo u izdvojenim slučajevima. U Sense Consultingu smatramo da je to još uvijek nedovoljno iskorištena prilika za transformaciju i modernizaciju naše javne administracije i da bi na taj način moglo postići puno i u vrlo kratkom roku, kao što se to dogodilo npr. u Finskoj i Poljskoj.

Može li se u Hrvatskoj potaknuti ozbiljne investicije u ICT?

ICT sektor u Hrvatskoj pokazuje ukupno bolje rezultate od ostatka gospodarstva. Premda u cjelini podinvestiran, s izuzetkom telekomunikacija, i s nedostatnom javnom pažnjom, on još uvijek stvara nova radna mjesta, pokreće nove projekte prateći svjetske trendove i omogućava infrastrukturne preduvjete za razvoj ostatka gospodarstva. Međutim, i njega konkurentski ograničavaju nedovoljno poticajno okruženje, visoki troškovi poslovanja i nedostatna javna potražnja za modernim tehnološkim proizvodima i uslugama, pa se u cjelini ne razvija onako uspješno kao što bi objektivno mogao.

Dekan ste na Vernu, radite s mladima, jesu li oni spremni na potrebne promjene i imaju li ambicije za cjeloživotno učenje? Koliko su zapravo nove generacije kreativne i kako ih se može potaknuti i usmjeriti?

Ove su generacije mladih vidljivo pragmatičnije, ali istovremeno i zbunjenije pred izazovima i mogućnostima suvremenog života nego moja generacija. Više naizgled znaju, ali i manje razumiju svijet u kojem žive. Želim ih potaknuti da budu agilni, poduzetni i inovativni u profesionalnim izborima pred kojima se nalaze. Sense Consulting na primjer omogućava talentiranim studentima stjecanje prakse u profesionalnom radu, prije svega u pripremi i provedbi poslovnih projekata. Iz tog iskustva primjećujem da se većina njih još uvijek nada da ih poslije diplome “čeka” radno mjesto u državnoj upravi ili u nekoj velikoj kompaniji. Ne razumiju da posao moraju stvarati sami i da će morati učiti čitav život kako bi ga zadržali. Zbog toga Sense Consulting njeguje poduzetničku kulturu, visoku razinu samostalnosti i odgovornosti u radu svakog pojedinca, kontinuirano propitivanje stečenog znanja te nagrađuje osobni razvoj, kreativan i inovativan odnos prema svakom segmentu poslovanja.

:: Proizvodi li Hrvatska previše nekonkurentnih mladih ljudi? Što bi po vama valjalo učiniti kao prvi korak prema boljem obrazovnom sustav i cilju koji svi spominju – “zemlji znanja”? Kako uhvatiti korak u kompetencijama i eliminirati zaostajanje u tempu razvoja?

Mladi u Hrvatskoj još uvijek baštine u cjelini solidno obrazovanje. Kvalitetni i talentirani učenici i studenti stječu znanja koja se mogu kvalitetom uspoređivati s onima koje dobivaju njihovi kolege na najboljim svjetskim učilištima. Problem je što je takvih premalo i što ne stječu obrazovanje u onim područjima koja su važna za suvremen društveni i gospodarski razvitak zemlje. Obrazovni sustav, kao uostalom i veći dio javnog sektora, nije odgovarajuće moderniziran i transformiram kako bi odgovorio ovim zahtjevima. On trpi od brojnih slabosti, kao što su npr. niski standardi kvalitete upravljanja, zatvorenost prema društvu i gospodarstvu, ne fleksibilnost prema osobnim aspiracijama mladih i stvarnim potrebama razvoja, koje ga dinamički urušavaju i prijete ozbiljnim posljedicama za našu socijalnu i gospodarsku budućnosti.

Cijeli intervju možete pročitati ovdje!

Foto: bablfotograf.blog.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram