Zatvori
Jasmin Hadzic
11/04/2012

Evo tko je sve okrenuo opaku lovu na Facebookovom preuzimanju Instagrama

Dok tehnološka zajednica još uvijek bruji o Facebookvom preuzimanju popularne foto aplikacije Instagram za čak milijardu dolara - mi smo odlučili pogledati tko je "izvukao" najviše love iz cijelog posla...

I dok se na društvenim mrežama još uvijek raspravlja da li je Facebook preplatio Instagram koji broji impresivnih 30 milijuna korisnika, ali i točno 0 dolara prihoda - uski krug ulagača na Facebookovoj akviziciji zaradio je "opaku" lovu.

Krenimo redom...

Suosnivač Instagrama i izvršni direktor Kevin Systrom najveći je dobitnik akvizicije. S udjelom od 40 posto, Systrom je dobio oko 400 milijuna dolara u gotovini, ali i dionicama Facebooka koje će možda vrijediti još više nakon što Facebooka za nekih mjesec dana izađe na burzu.

Drugi suosnivač Mike Krieger posjedovao je oko 10 posto Instagrama, pa je vjerojatno zaradio oko 100 milijuna dolara u gotovini i dionicama.

Prema pisanju američkih tehnoloških medija, Instagram ima samo 13 zaposlenika, a svi navodno posjeduju komadić kompanije. Za pretpostaviti je da su nakon Facebookove akvizicije - svi oni postali multi-milijunaši.

Poznati američki ulagački fond Andreessen Horowitz uložio je 2010. godine 250.000 dolara u Instagram. Danas udio AH-a vrijedan je oko 70 milijuna dolara što znači da je vrijednost originalnog ulaganja uvećana za nevjerojatnih 280 puta!

Dobro su prošli i ulagački fondovi Greylock Capital, Sequoia Capital i Thrive Capital koju su prošli tjedan uložili 50 milijuna dolara u Instagram, a od jučer njihov udio u Instagramu vrijedi 100 milijuna dolara. Nije loše za tjedan dana posla...

Neki od ranih ulagača u Instagram bili su i Jack Dorsey (Twitter), Adam D'Angelo (Quora) i Chris Sacca. Nije poznato koliko su oni zaradili na prodaji Instagrama, no za pretpostaviti je da su povećali vrijednost ulaganja za 10, 15 ili više od 20 puta.

Pročitajte još:

- Zašto je Instagram uzeo 50 milijuna dolara od ulagača samo nekoliko dana prije prodaje Facebooku?

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram