Zatvori
Poslovni Puls
11/04/2012

Ministar Mrsić na Fejsu: "Volonteri" će mjesečno dobivati 1.600 kuna, alternativa je ostanak na burzi rada!

Podsjetimo, Večernji list je jutros objavio kako Vlada namjerava stimulirati novo zapošljavanje kroz poticanje volontiranja/stažiranja...

Vijest je očekivano izazvala veliku pozornost javnosti i medija, koji za sada mahom kritiziraju novu Vladinu inicijativu. Kako bi umirio paniku oko "robovlasništva", ministar rada i mirovinskog sustava putem Facebooka objavio je ovu poruku:

"Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, bilježi se rast nezaposlenosti među mladim osobama koje nemaju radno iskustvo te se povećava broj osoba koje su dugotrajno nezposlene. Namjera je Vlade RH pomoći tim skupinama nezaposlenih poboljšanjem njihove pozicije na tržištu rada. U situaciji kada poslodavci pri zapošljavanju prednost daju osobama s iskustvom, pokušali smo ponuditi nezaposlenima da dođu do prijeko potrebnog radnog iskustva, prime za svoj trud stipendiju i upišu godinu do dvije mirovniskog staža. S druge strane, poslodavcima koji uredno podmiruju obaveze prema svojim zaposlenicima i državi te nisu otpustili "skupu" da bi zaposlili "jeftinu" radnu snagu, omogućili smo da bez zasnivanja radnog odnosa sudjeluju u izobrazbi svojih, vjerojatnih, budućih kadrova.

Nezaposleni koji budu sudjelovali u programu, visoko obrazovani do godinu dana, a osobe sa srednjom stručnom spremom u obrtničkim zanimanjima do 2 godine, primali bi 1600 kuna mjesečne stipendije, a poslodavac bi im plaćao obavezno, mirovinsko osiguranje. Iznos stipendije nije velik, ali je u ovom trenutku maksimum koji možemo ponuditi. Alternativa je ostanak na burzi rada i gubitak u utakmici za radno mjesto zbog nedostatka potrebnog iskustva", poručio je ministar Mirando Mrsić na Facebooku.

"I na kraju, i sam sam po završetku studija, godinu dana stažirao, odnosno volontirao za topli obrok i plaćeno mirovinsko", priznao je Mrsić.

Pročitajte još:

- KOMENTAR: Evo zašto je prijedlog da mladi rade godinu dana bez plaće možda jako dobra ideja

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram