Zatvori
Poslovni Puls
11/04/2012

Svjetsko tržište: Rast vanjskotrgovinskog suficita Njemačke, španjolski prinosi nastavljaju s rastom...

U veljači je na tekućem računu platne bilance u Njemačkoj zabilježen suficit u iznosu od 11,1 milijardi eura dok je u robnoj razmjeni s inozemstvom zabilježen suficit u iznosu od 14,7 milijardi eura (očekivano 12 milijardi eura)...

Pri tome je ostvaren ukupan izvoz roba i usluga u iznosu od 91,3 milijarde eura dok je ukupan uvoz iznosio 76,5 milijardi eura.

Industrijska proizvodnja u Francuskoj nastavila je u veljači sa stopom pada od 1,9% na godišnjoj razini dok je na mjesečnoj razini zabilježen očekivano blagi rast od 0,3%. Pri tome je najveći pad zabilježen u segmentu rudarstva (-21,1% godišnje), ali i u proizvodnji koksa i rafiniranih proizvoda te autoindustriji.

Najveći rast zabilježen je u proizvodnji električne energije i plina (+13,6% godišnje). U veljači su zalihe u veleprodaji u SAD-u zabilježile rast od 0,9% mjesečno (očekivano +0,5%) dok je na godišnjoj razini zabilježen rast od 9,1%. Najviša stopa rasta zabilježena je kod netrajnih dobara (+1,4% mjesečno, odnosno +7,7% godišnje).

Očekivano početak radnog tjedna na europskom tržištu donio je pad prinosa na njemačka izdanja uz povratak prinosa desetogodišnjeg bunda na 1,67%. Pritom su sigurna utočišta (njemačke vrijednosnice) podršku pronašle u zabrinutosti oko dužničke krize u eurozoni te strahu od globalnog usporavanja uzrokovan ispodočekivanim rastom zaposlenosti u SAD-u (objavljenim još u petak).

Španjolski prinosi, unatoč obećanjima Vlade o rezanju proračunskog manjka ispod 3% slijedeće godine, nastavljaju s rastom (10-g. na 5,95%), prenose RBA analitičari.

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram