Zatvori
Poslovni Puls
11/04/2012

Francuski konzorcij ZAIC danas će i službeno postati koncesionar Zračne luke Zagreb

U Banskim dvorima potpisat će se Ugovor o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb između Republike Hrvatske i Zagreb Airport International Company (ZAIC)...

Kako je najavljeno, potpisivanju će nazočiti premijer Zoran Milanović.

Podsjetimo, Vlada je krajem veljače odlučila dati koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb francuskom konzorciju Zagreb Airport International Company (ZAIC). Riječ je o 30-godišnjoj koncesiji za izgradnju novog putničkog terminala i upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom i pripadajućom infrastrukturom, prenosi HRT.

ZAIC u roku tri godine treba izgraditi terminal za kapacitet od pet milijuna putnika godišnje, ukupna kapitalna ulaganja u prvoj fazi iznose 236 milijuna eura, a najveći dio radova povjerit će se hrvatskim tvrtkama Vijaduktu i Zagorje Tehnobetonu.

Ukupni iznos koncesijskih naknada u 30-godišnjem razdoblju iznosi 1,94 milijarde eura, odnosno svedeno na neto sadašnju vrijednost 534 milijuna eura.

Večernji list doznaje kako će predstavnici ZAIC-a potpisat će ugovor o koncesiji na Plesu, a da nisu osigurali bankovne garancije za gradnju terminala vrijednog 230 milijuna eura.

Francuzi mogu od banaka dobiti te garancije tek kad dobiju građevinsku dozvolu, a to se može očekivati tek potkraj godine jer još nije gotova ni izrada studije za zaštitu okoliša. Dotad ZAIC neće moći preuzeti upravljanje ni postojećom tvrtkom Zračnom lukom Zagreb. U Ministarstvu tvrde da je ZAIC dostavio sve potrebne garancije, napominje Večernji.

Pročitajte još:

- Sindikati: Zašto Pleso predajemo Francuzima kada možemo sami financirati proširenje kapaciteta?

- Glavno da imamo prioritete: Domagoj Ivan Milošević želi Pleso preimenovati u Zračna luka Franjo Tuđman

Foto: Arhiva, Izvor: PP/HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram